Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Beeldvormende technieken

Functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI)
De fMRI maakt gebruik van een sterk magneetveld en radiogolven. Met behulp van de radiogolven en het magneetveld worden bepaalde signalen opgewekt in het lichaam. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer vertaalt het in een drie-dimensionaal beeld. Aangezien de bloedtoevoer naar actieve hersengebieden groter is dan minder actieve gebieden, stijgt het zuurstofgehalte in actieve gebieden. fMRI kan veranderingen van de magnetische eigenschappen van het bloed meten en zo veranderingen in het zuurstofgehalte van het bloed afleiden. fMRI is dus een (indirecte) maat voor de hersenactiviteit.

Positron Emission Tomography (PET)
De PET is een beeldvormende techniek waarbij veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld worden gebracht met behulp van een kleine hoeveel radioactieve stof (isotoop) en een speciale scanner die de straling detecteert. Het gevolg is een driedimensionaal beeld van de verdeling van het radionuclide in het lichaam.

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›