Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Sint-janskruid (Hypericum perforatum)

Werkzaamheid

Sint-janskruid is een van de weinige kruidengeneesmiddelen die officieel als geneesmiddel zijn geregistreerd (Laif®, Hyperiplant®) via het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Sint-janskruid is werkzaam gebleken als behandeling van de lichte tot matig ernstige depressieve stoornis. Het is significant effectiever dan placebo en er is geen verschil gevonden ten opzichte van standaard antidepressiva. Voor patiënten met ernstige depressieve klachten kon geen effectiviteit van sint-janskruid worden aangetoond. 


Werkingsmechanisme

Sint-janskruid is een niet-specifieke remmer van de heropname van de neurotransmitters serotonine, noradrenaline, dopamine, GABA en glutamaat in de hersenen. 


Bijwerkingen en interacties

De volgende bijwerkingen zijn gemeld: hoofdpijn, maag-darmklachten en vermoeidheid. Vanwege de kans op fotosensibilisatie is het advies om intensieve uv-straling (zonnebaden, hoogtezon) te vermijden. Daarnaast leidt sint-janskruid tot inductie van verschillende enzymen waaronder CYP3A4, CYP3A5, CYP3A7, CYP1A2, CYP2C9 en CYP2C19. Het gevolg is dat een interacties van sint-janskruid kan optreden met onder andere digoxine, cyclosporine, coumarinepreparaten, proteaseremmers, orale anticonceptiva, antidepressiva en theofylline.

Dosering

De meest geadviseerde dosering bedraagt 900 mg: Laif 1dd 900 mg en Hyperiplanti 3 dd 300 mg.

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›