Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Depressie - behandeling met andere middelen

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)

Lees meer over St. Janskruid 

Omega-3-vetzuren 

Visolie staat steeds meer in de belangstelling wegens mogelijke gunstige effecten van de daarin aanwezige omega-3-vetzuren. Uit een recent literatuuronderzoek met behulp van PubMed (1966-maart 2006) kwam naar dat het grootste deel van epidemiologisch en vetzuurconcentratieonderzoek in de richting wijst van een verband tussen omega-3-vetzuren en stemmingsstoornissen, hoewel niet alle resultaten eensluidend zijn. In enkele klinische onderzoeken werd een positief effect gevonden van behandeling met omega-3-vetzuren, maar het aantal onderzochte proefpersonen was klein en bovendien werden ook negatieve resultaten gevonden. Volgens een laatste groot prospectief onderzoek geven de long-chain omega-3-vetzuren in visolie geen bescherming tegen het risico op een depressie.

Ontstekingsremmers 

Er komt in toenemende mate bewijs bij bepaalde patiënten met depressie het immuunsysteem ontregeld is. Een groot onderzoek heeft aangetoond dat depressie en ontsteking biologisch met elkaar verbonden zijn. (Pitharouli, 2021) Gesuggereerd  dat ontstekingsremmers  (o.a. NSAIDs) en een verbeterde leefstijl bij (therapieresistente) depressies effect zouden kunnen hebben. In een review en meta-analyse van zes onderzoeken werd monotherapie met een NSAID gegeven, in vier werd een NSAID toegevoegd aan een bestaande behandeling en bij vier werden cytokine-inhibitors als monotherapie gegeven (Kohler, 2014). 
Tot dusver zijn er echter geen klinisch bruikbare biomarkers gevonden en ontsteking als marker lijkt grotendeels weerlegd. Ook het antibioticum minocycline dat werd toegevoegd aan standaard antidepressiva, bleek in een studie niet beter werkzaam dan een placebo. (Hellmann, 2022)

Vitamine B 

In verschillende onderzoeken wordt depressie wordt geassocieerd met een hoge homocysteïnespiegel dat kan onder andere komen door een tekort aan vitamine B6, foliumzuur en B12 die hebben namelijk een functie als co-enzym bij de afbraak van methionine. Homocysteïne is tussenproduct van de transaminering van het methionine tot cysteïne (beide aminozuren). Inname van o.a. extra foliumzuur en vitamine B12 kan de homocysteïnespiegel verlagen. In een onderzoek kregen 153 ernstig depressieve patiënten naar citalopram in combinatie met  of een vitaminepreparaat (vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12) of met een placebo (Almeida, 2014). Na twaalf weken behandelen was er geen verschil tussen de groep die een placebo kreeg en de groep met vitaminesupplementen. Na  een jaar was de kans op een remissie echter significant groter voor de groep die vitaminesupplementen gebruikte. Geen van de patiënten had bij inclusie een foliumzuur- of vitamine B12-deficiëntie.

Psilocybine

Lees meer

Bron

 

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›