Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Depressie - bibliotherapie

Inleiding
Bibliotherapie wordt omschreven als het bieden van hulp in de vorm van schriftelijk of audiovisueel materiaal waarin een gestandaardiseerde behandelingsvorm zo gedetailleerd is beschreven dat de cliënt deze min of meer zelfstandig, met minimale ondersteuning van professionele hulpverleners, kan uitvoeren (Cuijpers, 2002). In het geval van bibliotherapie of een cursus die door de patëint zelfstandig gevolgd wordt spreken we ook van zelfhulp. Bibliotherapie bestaat als een variant op de cursus ‘In de put, uit de put’ maar kan ook op andere boeken of cursussen gebaseerd zijn. Er zijn tal van mogelijkheden waarop het materiaal kan worden aangeboden, variërend van een (zelfhulp)boek tot een cd/dvd of een volledig geautomatiseerde internetcursus.

Indicatie
Bibliotherapie is ontwikkeld voor verschillende stoornissen en problemen, waaronder alcoholproblemen, eetproblemen, angststoornissen, roken, slaapproblemen, migraine, seksuele problemen en depressie.

Preventie, zorg en nazorg
Bibliotherapie kan ingezet worden zowel voor preventie (bij vroege symptomen van een aandoening), behandeling en nazorg/terugvalpreventie.

Bron
Willemse G, Voordouw I en Cuijpers P
Bibliotherapie bij depressieve klachten
Trimbos-instituut

 

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›