Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

GHB

Wat is GHB?

GHB, afkorting voor gammahydroxyboterzuur (ook bekend als “rapedrug”, liquid E, liquid X, everclear en g-riffic) komt van nature voor in het menselijk lichaam. GHB is in de jaren zestig van de vorige eeuw door een Franse arts ontwikkeld die op zoek was naar een anestheticum dat de bloed-hersenbarriere kon passeren. Vanwege de bijwerkingen is het maar beperkt gebruikt. Wel heeft het een toepassing als medicijn (merknaam Xyrem) bij narcolepsie met kataplexie. In de VS was GHB jarenlang verkrijgbaar als voedingssupplement, en werd het vanwege de anabole effecten (afgifte groeihormoon) gebruikt door bodybuilders. Sinds de jaren 90 wordt GHB voornamelijk gebruikt als partydrug, vooral populair vanwege de angstreducerende en ontremmende eigenschappen. GHB is een stroperige, zoute vloeistof en wordt vaak verhandeld in plastic buisjes van 5 ml of in poedervorm. 

Neurochemie

GHB wordt meestal als vloeistof ingenomen en snel via de maagwand opgenomen. Het passeert vlot de bloed-hersenbarriere en stimuleert zowel de GHB-receptor als de GABA-receptor (beide o.a. in de hippocampus).

Wetgeving

GHB valt sinds 1 januari 2002 onder de opiumwet in Nederland, voorheen alleen onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Tot 7 mei 1996 was het middel verkrijgbaar als legale chemische stof. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de verkoop verboden op grond van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening.

Effecten

Het effect wordt wel vergeleken met een alcoholroes. De effecten van GHB zijn dosisafhankelijk: een lage dosis (0.5 gram) stimuleert via de GHB-receptor de dopamineafgifte (euforie, ontremming, afname angst, zin seks en stimulering van het beloningscircuit), een hoge dosis (3-4 gram) geeft sedatie en/of agiatie. Negatieve effecten zijn: misselijkheid, braken, coma, ademhalingsdepressie en convulsies). De effecten treden op na 15 tot 30 minuten en houden 2 tot 6 uur aan.

Afhankelijkheid

GHB is zowel lichamelijk als psychisch ernstig verslavend, maar er ontstaat geen tolerantie. Afhankelijkheid ontstaat al binnen twee tot vier maanden wanneer GHB regelmatig wordt gebruikt. Onthoudingssymptomen zijn met name slaapstoornissen, gespannenheid, angstklachten, zweten, trillen, spierpijn en depressieve gevoelens. Acute onthouding kan aanleiding geven tot het ontstaan van ernstige symptomen zoals vooral: angst, desorientatie, hallucinaties, tremoren, versnelde hartactie (tachycardie), versnelde ademhaling (tachypnoe) en slapeloosheid. Bij ernstige agitatie treden hyperthermie (verhoogde lichaamstemperatuur) en rabdomyolyse (afbraak spierweefsel) op. Levensbedreigende complicaties zijn: hartritmestoornissen en insulten. Behandeling van afhankelijkheid wordt gedaan met diazepam en baclofen (agonistische werking op de GABAB-receptor).

Overdosering

Bij overdoseringen treden niet alleen sederende effecten op, maar vaak ook agitatie, fysieke agressie en bizar of zelfbeschadigend gedrag.

Nederlandstalige links

Klik hier voor Nederlandstalige verslavingslinks

 

Bron

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›