Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Cannabis

Wat is cannabis?

Cannabis Sativa is de Latijnse naam voor hennep. Als je de vrouwelijke bloemtoppen droogt en verkruimelt, krijg je marihuana (weed of wiet) en als je de hars van de plant tot blokken perst, krijg je hasj. Het psychoactieve bestanddeel is THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Hennep is in een groot deel van de wereld een heel gewone plant en de vezels ervan worden al 12.000 jaar gebruikt voor het maken van touw en kleding en wordt door boeren wel aangeplant als windscherm. Circa 5000 jaar geleden werd in China ontdekt dat de plant een geneeskrachtige werking heeft. 

Psychische effecten

THC versterkt de stemming; een sombere stemming wordt verdiept, een gelukkige verhoogd ('high'). De waarneming wordt verbreed: kleuren en muziek worden intenser beleefd. Het gevoel voor ruimte en tijd verandert, gebruikers hebben vaak de indruk dat de tijd langzaam gaat. THC vermindert het concentratievermogen, reactievermogen en korte termijngeheugen, met als gevolg dat iemand onder invloed van de drug vaak halverwege een zin niet meer weet wat hij eigenlijk wilde gaan zeggen en er zich dan maar van afmaakt met 'weet je wel?' De eetlust wordt gestimuleerd ('vreetkick'), eten smaakt anders, en gebruikers kunnen, zonder aanleiding, de slappe lach krijgen.

Lichamelijke effecten

Verslapping van spieren, waardoor armen en benen zwaar aanvoelen ('stoned'), droge mond, rode ogen, wijde pupillen en versnelde hartslag.

Voorkomen

De schatting omtrent het aantal gebruikers in Nederland varieert van 300.000 tot 600.000.

Afhankelijkheid

Ontwenningsverschijnelen (prikkelbaarheid, angst, slaapstoornissen, hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn) ontstaan na langdurig, intensief gebruik. (Bahji, 2020). Er ontstaat geen tolerantie en het gebruik leidt ook niet automatisch tot een behoefte aan zwaardere drugs. Bij een deel van de gebruikers treedt geestelijke afhankelijkheid op, met name bij degenen die vaak gebruiken en vooral wanneer gebruikt wordt om de werkelijkheid te ontvluchten.

Schadelijkheid

 • Intoxicatie
  Psychische klachten: neerslachtigheid, angst, rusteloosheid, paranoïdie, hallucinaties en verwardheid. Fysieke klachten: tremor, versnelde pols, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. 
 • Verergeren of ontstaan psychoses en depressie
  Onderzoek toont aan dat  cannabisgebruik ruim viermaal zo groot is onder mensen die met een eerste psychose bij een ggz kwamen, dan in een "controlegroep" zonder psychoses. (Di Forti M, 2019 ) Wel moet worden aangetekend dat je een gevoeligheid moet hebben voor het krijgen van een psychose en misschien gebruiken mensen met een psychosegevoeligheid cannabis als vorm van zelfmedicatie om symptomen te onderdrukken. Cannabisgebruik door patiënten met een psychose is gekoppeld aan een significant verhoogd risico op terugval, wat mogelijk een gevolg is van het niet therapietrouw zijn met antipsychotica, blijkt uit nieuw onderzoek. (Schoeler, 2017)
  In 1995 werd 2% van de schizofrenie diagnoses in Denemarken in verband gebracht met een stoornis in cannabisgebruik. In 2000 steeg het naar ongeveer 4%. Sinds 2010 is dat cijfer gestegen tot 8%, zo blijkt uit een studie. (Hjorthøj, 2021)
 • Longen
  De rook, die vaak diep geïnhaleerd en lang in de longen vastgehouden wordt, bevat meer kankerverwekkende stoffen dan die van alleen tabak.
 • Cognitief functioneren
  Langdurig en zwaar gebruik van cannabis verandert de dopamine-afgifte in het striatum, hetgeen een negatieve invloed heeft op het cognitief functioneren (Giessen, 2017). Daarnaast is een verband vastgesteld tussen verminderde dopamine-afgifte in het striatum en impulsiviteit en depressieve kenmerken. De cannabis-verslaafden waren impulsiever en depressiever dan de controlegroep; hoe impulsiever en depressiever ze waren, hoe lager de dopamine afgifte.
 • Giftige metalen
  Cannabis heeft het vermogen om giftige metalen op te nemen uit de grond. (Sara LaJeunesse, 2021) Handig om vervuilde grond schoon te maken, maar letterlijk dus levensgevaarlijk. Nog een reden om geen drugs te gebruiken.
 • Frequent cannabisgebruik is gelinkt aan coronaire hartziekte
  Mensen die dagelijks cannabis gebruikten, bleken ongeveer een derde meer kans te hebben op het ontwikkelen van coronaire hartziekte (CAD) in vergelijking met mensen die nooit cannabis hebben gebruikt. Dit  onderzoek is in maart gepresenteerd op het World Congress of Cardiology. De analyse is gecorrigeerd naar mogelijke confounders zoals leeftijd, geslacht, BMI, ras, opleiding, sigaretten roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes.

 

Medicinale cannabis

Medicinale cannabis wordt verkregen door de kweek van hennepplanten onder streng gecontroleerde omstandigheden. Het wordt gebruikt bij: MS (pijn en spierkrampen), kanker (misselijkheid, braken), neurogene pijn en syndroom van Gilles de la Tourette. Maar op dit moment zijn cannabisproducten geen onderdeel van het verzekerde pakket en het Zorginstituut ziet geen aanleiding om te adviseren deze situatie te veranderen. Er is voorlopig erg weinig bewijs dat cannabis zou helpen bij depressie, angststoornissen, ADHD, PTSS, psychose en het syndroom van Tourette. (Black, 2019)
Canadese onderzoekers, clinici en patiënten hebben richtlijnen ontwikkeld voor de behandeling van chronische pijn met cannabis. Op cannabinoïden gebaseerde medicijnen (CBM) kunnen helpen om een effectief, minder verslavend alternatief voor opioïden te bieden bij patiënten met chronische pijn. (Bell, 2023)

Literatuur

 

 

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›