Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Ayahuasca

Ayahuasca is een psychedelische drank die wordt gebruikt in spirituele en genezingsceremonies in Zuid-Amerika, met name in de Amazone-regio. De drank wordt gemaakt van de banisteriopsis caapi liaan en verschillende andere planten die DMT (dimethyltryptamine) bevatten, een krachtig psychoactief middel. Ayahuasca wordt traditioneel gebruikt door inheemse stammen voor spirituele en therapeutische doeleinden, zoals het verkrijgen van inzicht en genezing van lichamelijke en psychische problemen. De ervaring van ayahuasca kan gepaard gaan met intense en soms verontrustende visuele, auditieve en emotionele hallucinaties en kan gepaard gaan met fysieke sensaties zoals braken en diarree. In de afgelopen decennia is ayahuasca populairder geworden bij westerse mensen die op zoek zijn naar spirituele ervaringen en persoonlijke groei. Er zijn verschillende Ayahuasca-centra over de hele wereld die de drank aanbieden als onderdeel van een spirituele of therapeutische praktijk.

Antidepressivum

Studies hebben aangetoond dat het nemen van ayahuasca gepaard gaat met een verbetering van depressieve symptomen. In een studie uit 2022 beschrijfven deonderzoekers een experimentele ayahuasca-sessie. 

 

Bron

Sousa GM de et al.
Moderators of ayahuasca's biological antidepressant action.
Front Psychiatry. 2022 Dec 5;13:1033816. doi: 10.3389/fpsyt.2022.1033816. PMID: 36545037; PMCID: PMC9760741

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›