Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Amfetamine

Wat is amfetamine?

Amfetamine (speed, pep) is een (chemische) harddrug die behoort tot de wekaminen. Wekaminen hebben een stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Er zijn verschillende soorten wekaminen, de amfetaminen vormen de grootste groep. Amfetamine werd in 1887 voor het eerst gemaakt. Pas na 1930 is onderzoek verricht naar de effecten ervan. Tot de jaren '60 werd amfetamine gebruikt als vermageringsmiddel en als pepmiddel, het werd legaal voorgeschreven en over het algemeen was er sprake van beheerst gebruik. Dat veranderde in de jaren '60, toen speedgebruik bij een deel van de jeugd in zwang kwam. Met name tussen 1969 en 1972 was er sprake van een 'speedgolf'. Geleidelijk aan werden de schadelijke gevolgen van onbeheerst gebruik zichtbaar. In 1970 werd amfetamine internationaal onder wettelijke controle gebracht. Nederland volgde in 1976.

Effecten

Wekaminen ontlenen hun naam aan het "wek-effect", dat wil zeggen de vermoeidheid wordt onderdrukt en men voelt zich energiek, opgewekt, zelfverzekerd en alert. Vaak leidt het tot zelfoverschatting, zelfkritiek verdwijnt en het praten gaat gemakkelijker en vlotter. Wekaminen remmen de eetlust, bemoeilijken het inslapen en verminderen de slaapdiepte. De bloedvaten vernauwen (waardoor bloeddrukverhoging), de pols versnelt, het hart klopt sneller, pupillen worden groter, spieren spannen zich. Hoofdpijn en duizeligheid zijn niet ongebruikelijk, net als knarsetanden en snel bewegen van de kaken. Speed kan ook heel anders uitpakken: de gebruiker kan er prikkelbaar, onrustig en angstig door worden, met name als het aan het uitwerken is. Veelgehoorde klachten van regelmatige gebruikers zijn chronische vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid.

Gebruik

In alle gevallen is speed na ongeveer 8 uur uitgewerkt. Vaak wordt speed vermengd met andere stoffen. 
A. Slikken: meestal als pil, het effect treedt dan op na 15 tot 20 minuten.
B. Snuiven: speed komt via het neusslijmvlies in het bloed terecht, het effect komt na een paar minuten.
C. Per injectie: als het in een ader wordt gespoten, dan werkt de speed vrijwel onmiddellijk.

Afhankelijkheid

Bij speed is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die een rol speelt. Bij regelmatig gebruik kan iemand gaan denken dat hij niet goed kan functioneren of geen plezier kan maken zonder het gevoel dat speed geeft, namelijk dat je alles aan kunt. Uitgaan of een feestje zijn dan niet meer leuk zonder speed, werken zonder speed gaat moeilijker. Het vervelende is, dat na gebruik juist tegenovergestelde gevoelens toegenomen zijn: vermoeidheid en depressiviteit. Dat is weg te nemen door weer speed te nemen. Zo kan de gebruiker in een vicieuze cirkel terechtkomen. Er is steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen (tolerantie).

Risico

 • Afhankelijkheid
 • Langdurig gebruik vergroot het risico op hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen.
 • Oververhitting
  Wie speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is, kan het gebeuren dat het lichaam niet voldoende warmte meer kwijt kan door zweet te verdampen. Het lichaam produceert dan wel zweet, maar koelt niet meer af. Wanneer dan ook nog onvoldoende gedronken wordt, bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat spieren en sommige organen, zoals de lever en de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen.
 • Uitputting
  Langdurig gebruik van speed kan tot volledige uitputting leiden, immers de extra energie die amfetamine je geeft, is afkomstig uit de reserves van je eigen lichaam, die je daarmee verbruikt.
 • Bewegingsstoornissen
  Bij mensen die vaak en langdurig speed gebruiken, kunnen zich dwangmatige bewegingen voordoen, zoals tandenknarsen en kauwbewegingen. Deze kunnen blijven, ook nadat met het gebruik is gestopt. Ook komt het voor dat de gebruiker telkens dezelfde handeling herhaalt, zoals het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van een bepaald apparaat.
 • Huidklachten
  Zware gebruikers kunnen het gevoel krijgen dat er beestjes op, in of onder de huid kruipen. Soms wordt de huid daarom tot bloedens toe opengekrabd.
 • Gedragsstoornissen
  Gebruiker kan prikkelbaar, depressief of agressief raken. Omdat speed ook overmoedig maakt, gaan verkeer en speed niet samen. 
 • Psychose
  Soms leidt het tot verward denken, achterdocht, paranoïdie en gehoorshallucinaties.
 • Combinatie
  Een groot risico schuilt in de combinatie met andere drugs. Combinaties kunnen heel verkeerd vallen. Speed met alcohol maakt bijvoorbeeld dat dronkenschap niet gevoeld wordt, dat kan leiden tot roekeloos, agressief gedrag. 
 • Kalktekort
  Speed kan kalk aan je lichaam onttrekken. Dit kan verwoestende gevolgen hebben voor je gebit, nagels en botten. Tot op heden weten wij echter niet 100% zeker, of speed DIRECT kalk afbreekt. Ook zijn er nog geen aanwijzingen te vinden, dat dit op INDIRECTE wijze door speed wordt veroorzaakt. Het heeft er meer van weg, dat het ontkalkende effect wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, die bij regelmatig gebruik van amfetamine een rol spelen. Het lijkt het meest waarschijnlijk, dat het eetlustremmende effect van speed ervoor zorgt dat de consument zijn groeiende tekort aan bepaalde voedingsstoffen (in dit geval voornamelijk vitaminen en bepaalde mineralen) in stand houdt.

Nederlandstalige links

Klik hier voor Nederlandstalige links

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›