Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

PMS (en PMDD) - therapie

Inleiding

Veel vrouwen en met PMS, en zelfs een aantal vrouwen met de veel ernstigere PMDD, zullen voldoende hebben aan een niet medische behandeling, zoals aanpassing van het dieet, regelmatige lichaamsbeweging en relaxatieoefeningen om stress te verminderen.

Niet medicamenteuze behandeling

 • Lichaamsbeweging
  helpt bij het verminderen van de premenstruele spanning, reduceert vetmassa
 • Intoxicaties
  staken alcohol en cafeïne zou een positief effect hebben op de klachten
 • Voeding
  gevarieerde vegetarische voeding met weing verzadigd vet, maar met ruimschoots brood, aardappelen, groenten en fruit
 • Verminderen stress
  voldoende rust, ontspanning, relaxatietechnieken (yoga)

 

Medicijnen zonder recept verkrijgbaar

 • Vitamine B6
  Dosering tot 100 mg per dag 
 • Calcium
  Dosering 1000 mg per dag 
 • Magnesium
  Dosering 200 mg per dag 
 • Naproxen
  Dosering 550 mg tweemaal per dag 
 • Teunisbloemolie
  Dosering driemaal per dag 1000 mg, na het eten. De capsules moeten worden ingenomen drie dagen voor de klachten beginnen (voor de meeste vrouwen is dat ongeveer tien dagen voor de komende menstruatie) tot aan het begin van de menstruatie. Als de klachten na zo`n twee maanden duidelijk verbeteren, kun je proberen of je met minder toe kunt. Vaak is later een onderhoudsdosis van één of twee capsules per dag genoeg om vrijwel zonder klachten te leven. Teunisbloemolie bevat ongeveer 73% linolzuur, 9% gamma-linolzuur en 18% diverse andere vetzuren. Onverzadigde vetzuren zou effect hebben op de vorming prostaglandine, waardoor bepaalde effecten van prolactine zouden verminderen, hetgeen klachten bij PMS doet verminderen.

 

Medicijnen via arts

 • Antidepressiva
  Met SSRI's is het effect praktisch direct merkbaar, de doseringen zijn over het algemeen lager zijn dan bij depressies en behandeling is voldoende gedurende de luteale fase (ovulatie), d.w.z. gedurende 14 dagen voor menstruatie. Dat laatste is vastgesteld door onderzoekers voor citalopram en sertraline. Deze onderzoekers zijn overtuigd dat die intermitterende behandeling effectiever is dan continue behandeling. Serotonerge middelen zijn eerste keus, noradrenerg werkende antidepressiva zijn niet effectief. Onderzocht zijn onder andere: clomipramine, fluoxetine, paroxetine, sertraline, fluvoxamine, citalopram en venlafaxine.
 • Anxiolytica
  Met alprazolam (drie- à viermaal 0,25 mg per dag ) zijn wisselende resultaten geboekt, buspiron (25-60 mg per dag) wordt nog onderzocht.
 • Progestagenen
  progesteron verbetert de symptomen niet


Verwijderen eierstokken en/of baarmoeder

Een radicale chirurgische ingreep, die niet geschikt is voor jonge vrouwen, maar wel leidt tot verminderen tot verdwijnen van de klachten.

Literatuur PMS

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›