Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Anorexia - somatiek

Lichamelijke problemen door ondergewicht

  • Gynaecologisch
    Na een daling van meer dan 15% van het ideale lichaamgewicht (QI = 22) blijft de menstruatie weg (amenorroe), hetgeen een gevolg is van het onvoldoende functioneren van de ovaria (eierstokken) ten gevolge een disregulatie van de tussenhersenen (hypothalamus). Amenorroe kan echter ook optreden nog voordat van een belangrijk gewichtsverlies is en blijft na het herstel van de eetstoornis bij meer dan 20% van de vrouwen bestaan.
  • Botstofwisseling
    Bij vrouwen die langdurig niet menstrueren, kan op den duur botafbraak (osteoporose) ontstaan. Hierdoor neemt de kans op botbreuken toe.
  • Stofwisseling
    Door een dalend gewicht wordt de stofwisseling trager, ademhaling en de hartslag gaan langzamer (onder de 40) en de bloeddruk daalt (diastolisch onder de 50). Als gevolg hiervan voelt men zich vaak moe, duizelig, lusteloos en depressief.
  • Lichaamstemperatuur
    De lichaamstemperatuur is laag (soms 35C) omdat er maar weinig eten wordt verbrand, hierdoor hebben de patiënten last van koude, blauwe handen en voeten.
  • Huid
    Er ontstaat een donsachtige (baby)beharing (lanugo) in het gezicht, op de armen, borst en rug (lanugobeharing), de conditie van de haren verslechtert, de huid wordt droog en schilferig en verslapt en er kan haaruitval optreden.
  • Oedeem
    Bij extreme vermagering ontstaat vaak een vochtophoping (oedeem) in de onderbenen.
  • Vochtverlies
    Door het braken of misbruik laxantia en / of diuretica gaat er vocht verloren, hetgeen kan leiden tot dehydratatie (onttrekking vocht aan bloedvaten en ruimten er omheen). Gevolgen van dehydratatie zijn aanvankelijk dorst en een droge huid, bij ernstig vochtverlies daalt de bloeddruk. Klachten passend bij een (te) lage bloeddruk zijn: duizelig bij plotseling opstaan, gevoel flauw te vallen, zwak en zweverig voelen.
  • Elektrolytstoornissen
    Overmatig braken en misbruik laxantia leidt tot verlies van natrium en kalium (elektrolyten). Een matig natriumtekort leidt tot misselijkheid, een ernstig tekort kan leiden tot sufheid en verward gedrag. Een kaliumtekort leidt tot moeheid, slappe spieren en obstipatie, een ernstig kan leiden tot de dood. Braken leidt tot verlies van chloor, waardoor de zuurgraad van het bloed verandert.
  • Maagdarmkanaal
    Meer dan de helft van de patiënten met eetstoornissen heeft ernstige maagdarmklachten. Vertraagde maagontlediging komt vaak voor, hetgeen een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Langdurig misbruik van laxantia kan leiden een verstoring van de normale spierwerking van de darmen. Dit kan leiden tot ernstige obstipatie en in het ernstigste geval bewegen de darmen helemaal niet meer. Tevens kan het leiden tot ontstekingen in de darmen, hetgeen buikpijn, misselijkheid en braken kan veroorzaken.
  • Hart- en bloedvaten
    Cardiale veranderingen treden bij meer dan 80% van patiënten met anorexia nervosa op. Plotselinge hartdood vormt naast suïcide, cachexie (slechte lichamelijke toestand, met verval van krachten, als gevolg van ondervoeding of ziekte) en infectie een voorname doodsoorzaak. Hypotensie (lage bloeddruk; lager dan 90/60) en sinusbradycardie (door de sinusknoop gestuurd hartritme van minder dan 60 slagen per minuut) ontstaan geleidelijk door een fysiologische adaptatie aan de verlaagde stofwisseling en behoeven geen behandeling. ECG-afwijkingen (onder andere een verlenging van het zogenaamde QT-interval), al dan niet veroorzaakt door elektrolytstoornissen, komen frequent voor. Het risico van cardiale complicatie is verhoogd gedurende de eerste twee weken van hervoeden.
  • Bloed
    Zelden: vermindering van alle soorten cellen in het bloed (pancytopenie); vermindering witte bloedcellen (leukopenie) komt ongeveer bij tweederde van de patiënten voor.
  • Zachte hese stem (door braken)

 

 

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›