Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Anorexia nervosa

Inleiding

Anorexia nervosa betekent letterlijk gebrekkige of afwezige eetlust van nerveuze aard. Anorexia nervosa patiënten lijden echter niet aan eetlustgebrek, zij onderdrukken juist eetlust en hebben een gestoord eetgedrag vanuit een diepgeworteld verlangen naar mager zijn (magerzucht). Er is een obsessie met alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang, calorieën worden voortdurend geteld, ze piekeren continu over wat ze wel of niet moeten eten. Anorexia nervosa is een gevaarlijke ziekte, het sterftecijfer (vaak door ondervoeding of suïcide) ligt tussen de 5 en 21,5 (!)%

Kenmerken

Klik hier voor een overzicht van kenmerken van anorexia nervosa.

DSM-5

307.1
Klik hier voor de DSM-5 criteria

Complicaties

Lees meer

Epidemiologie

 • Incidentie (aantal nieuwe gevallen per jaar)
  In Nederland is door het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Eerstelijnsgezondheidszorg (NIVEL) onderzoek verricht naar de incidentie van eetstoornissen in de huisartsenpraktijk. De incidentie van anorexia nervosa wordt geschat op 8 bij 100.000 huisartsenpatiënten per jaar.
 • Leeftijd
  Anorexia nervosa komt voor tussen de 10 en 30 jaar, vanaf 13 jaar is er een sterke stijging van het aantal gevallen, met een piek tussen de 17 en 18 jaar. Bij circa 85% is de ziekte tussen dertien en twintig jaar begonnen.
 • Sekse
  In meer dan 90% van de gevallen gaat het om meisjes of vrouwen. Toegespitst op de categorie van meisjes tussen de 10 en 18 jaar mag voorzichtig geschat worden dat 1 op 100 een duidelijk beeld van anorexia nervosa vertoont. Wanneer men de criteria wat minder strikt maakt, blijken eetstoornissen in ongeveer 5% van de vrouwelijke adolescenten voor te komen.
 • Socio-economische status
  Opvallend is dat de vrouwen met anorexia over het algemeen een hogere opleiding volgen dan leeftijdsgenoten zonder anorexia. Vroeger kwam anorexia voornamelijk in de hogere sociaal economische klasse voor, de laatste tijd verandert dit.
 • Cultuur
  Anorexia nervosa is een typische westers verschijnsel; het komt vrijwel uitsluitend voor welvaartslanden.

Oorzaken

Klik hier voor overzicht van oorzaken van anorexia nervosa.

Behandeling

Klik hier voor overzicht van de behandeling van anorexia nervosa.

Verloop

Uit een analyse van een aantal onderzoeken, waar patiënten gedurende minimaal twaalf jaar zijn gevolgd (follow-uponderzoeken) bleek dat bij ongeveer 70% verbetering was opgetreden (waarvan 30%, met name jonge patiënten waren genezen) en 30% bleef chronisch ziek. Anorexia nervosa is een gevaarlijke ziekte, het sterftecijfer (vaak door ondervoeding of suïcide) ligt tussen de 5 en 21,5 (!)%.

Boeken

Klik hier voor boeken over anorexia. 

Nederlandstalige links


Engelstalige links

Academy for Eating Disorders (AED, VS)
Anorexia nervosa and related eating disorders (Anred)
Internet Mental Health
PubMed (overzicht van de publicaties van één jaar)
Something Fishy

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›