Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Transactionele analyse (TA)

Inleiding

De grondslag voor TA werd in de vijftiger jaren gelegd door de Joods Amerikaanse psychiater Eric Berne (1910-1970). In 1958 verscheen zijn eerste artikel over Transactionele Analyse: Transactional Analysis, A New and Effective Method of Group Therapy. Samen met een aantal psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers (zoals Claude Steiner, Stephen Karpman, Jacqui Schiff, Muriel James en Bob Goulding) werd de TA verder ontwikkeld. Binenn het concept van de TA ontstonden ook verschillende stromingen zoals de Cathexis methode (Jacqui Schiff) en de herbeslissingstheorie (Bob Goulding).

De theorie

De kern van TA is gelegen in de communicatie tussen mensen. De communicatie wordt inzichtelijk gemaakt met behulp een aantal voor de TA kenmerkende begrippen als transacties, psychologische spelen, egotoestanden (Ouder, Volwassene en Kind), strooks en (levens)script. Voorts wordt de TA gekenmerkt door contracten: er wordt een contract gesloten tussen twee partijen (bijvoorbeeld hulpverlener en cliƫnt). In dat contract staat het doel en wat wederzijdse bijdragen en verantwoordelijkheden zijn.

Toepassing

TA wordt gebruikt als persoonlijkheidstheorie (hoe zijn mensen psychologisch gestructureerd), als communicatietheorie (hoe gaan mensen met elkaar om) en als ontwikkelingstheorie (hoe hebben klachten en symptomen zich ontwikkeld). Vanwege de uitgebreide mogelijkheden wordt de TA toegepast op verschillende terreinen: therapie en counselling (coaching), onderwijs en organisatie (managements- en communicatietrainingen).

Beroepsvereniging

Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse (NVTA) Logo

Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse (NVTA)

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›