Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Relatie- en gezinstherapie (systeemtherapie)

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op de interacties en relaties binnen een systeem, meestal een gezin of een andere groep. Systeemtherapie, ook wel gezinstherapie genoemd, is gebaseerd op de principes van systeemtheorie, waarbij de nadruk ligt op hoe individuen elkaar binnen een systeem beïnvloeden en hoe veranderingen in een deel van het systeem invloed kunnen hebben op het hele systeem. Relatietherapie en gezinstherapie zijn vormen van psychotherapie die zich richten op het verbeteren van de dynamiek en communicatie binnen relaties en gezinnen (systemen). Hoewel ze overlappen in sommige technieken en doelstellingen, zijn er ook specifieke verschillen tussen de twee benaderingen. Systeemtherapie kijkt naar het geheel in plaats van naar afzonderlijke individuen. Problemen worden gezien in de context van de interacties en relaties binnen het systeem (holistische benadering).

Relatietherapie

Relatietherapie richt zich op het helpen van romantische partners om hun relatie te verbeteren. Het doel is om problemen op te lossen, de communicatie te verbeteren en de relatie te versterken. Verbeteren van de communicatie door o.a. leren van effectieve luistervaardigheden, uiten van gevoelens en behoeften op een constructieve manier en het begrijpen van elkaars perspectieven. Relatietherapie biedt tools en technieken voor het constructief oplossen van conflicten. Dit kan helpen om escalatie van ruzies te voorkomen en oplossingen te vinden die voor beide partners acceptabel zijn. Bij kwesties zoals ontrouw of vertrouwen in de relatie, helpt de therapie om het vertrouwen tussen de partners te herstellen en opnieuw op te bouwen. De therapie kan zich richten op het verbeteren van emotionele en fysieke intimiteit binnen de relatie, waardoor partners zich dichter bij elkaar voelen.

Gezinstherapie

Gezinstherapie richt zich op de familie als eenheid en is ontworpen om de relaties en communicatie tussen gezinsleden te verbeteren. Het doel is om problemen die het hele gezin beïnvloeden aan te pakken en gezonde interactiepatronen te bevorderen. Gezinstherapie is gebaseerd op systeemtheorie, wat betekent dat het gezin wordt gezien als een systeem waarin elk lid invloed heeft op het geheel. Problemen worden benaderd als iets dat voortkomt uit interacties binnen het systeem, in plaats van geïsoleerde individuen.Net als bij relatietherapie, ligt een focus op het verbeteren van communicatie, maar dan binnen het hele gezin. Dit omvat het leren van effectieve communicatievaardigheden, het begrijpen van non-verbale signalen en het bevorderen van open en eerlijke gesprekken. De therapie biedt technieken om conflicten binnen het gezin op te lossen en om te gaan met spanningen die kunnen ontstaan door verschillende behoeften en verwachtingen. Gezinstherapie kan gezinnen helpen om steun aan elkaar te bieden tijdens moeilijke tijden, zoals rouw, ziekte of andere stressvolle levensgebeurtenissen. De therapie kan helpen bij het verduidelijken en opnieuw definiëren van rollen en grenzen binnen het gezin, wat kan bijdragen aan een gezondere dynamiek. Gezinstherapie kan specifiek gericht zijn op het aanpakken van gedragsproblemen bij kinderen en adolescenten, door te werken met het hele gezin om positieve veranderingen te bevorderen.


Beroepsvereniging

Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG)

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›