Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Narrative Exposure Therapie (NET)

Narratieve Exposure Therapie (NET) is een vorm van traumatherapie die is ontwikkeld om mensen te helpen die te maken hebben gehad met complexe en meervoudige traumatische ervaringen, zoals oorlog, marteling, huiselijk geweld of andere vormen van ernstige stress. NET is ontwikkeld door Maggie Schauer, Frank Neuner en Thomas Elbert en combineert elementen van cognitieve gedragstherapie en levensverhaanterapie. NET biedt een gestructureerde en veilige manier voor cliënten om hun traumatische ervaringen te verwerken en te integreren in hun levensverhaal, wat kan bijdragen aan herstel en een verbeterde kwaliteit van leven.

Belangrijkste kenmerken

 • Narratief perspectief
  NET richt zich op het reconstrueren en verwerken van traumatische herinneringen door het vertellen van het levensverhaal van de cliënt. Dit helpt bij het plaatsen van traumatische gebeurtenissen in een bredere context van het leven van de persoon.
 • Chronologische benadering
  De therapie volgt een chronologische volgorde, waarbij de cliënt wordt aangemoedigd om zijn of haar levensverhaal te vertellen vanaf de vroegste herinneringen tot aan het heden. Hierbij worden zowel positieve als traumatische gebeurtenissen besproken.
 • Verankeren in tijd en ruimte
  Tijdens het vertellen van het verhaal worden gebeurtenissen verankerd in tijd en ruimte, wat helpt om de herinneringen concreter en beter georganiseerd te maken. Dit kan de emotionele lading van traumatische herinneringen verminderen.
 • Herhaaldelijke blootstelling
  NET maakt gebruik van herhaalde blootstelling aan traumatische herinneringen. Door deze herinneringen keer op keer te bespreken, kan de emotionele reactie op de trauma’s worden verminderd en kunnen de herinneringen geïntegreerd worden in het autobiografische geheugen.
 • Therapeutische relatie
  De therapeut speelt een ondersteunende en empathische rol, helpt bij het structureren van het verhaal en biedt emotionele steun tijdens het proces. De veiligheid en het vertrouwen binnen de therapeutische relatie zijn cruciaal voor het succes van de therapie.
 • Gedetailleerde beschrijving
  Cliënten worden aangemoedigd om hun herinneringen in detail te beschrijven, inclusief hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Dit helpt om de herinneringen vollediger te verwerken.
 • Fysieke verankering
  Een specifieke techniek binnen NET is het gebruik van een touw of koord om gebeurtenissen visueel en fysiek te verankeren in de tijd. Dit helpt cliënten om hun verhaal beter te structureren en te visualiseren.
 • Doel en effectiviteit
  Het doel van NET is om de symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) te verminderen, evenals andere trauma-gerelateerde problemen zoals angst en depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat NET effectief kan zijn bij het verminderen van traumagerelateerde symptomen en het verbeteren van de algehele geestelijke gezondheid.
 • Toepassing
  NET is vooral nuttig voor mensen die meerdere traumatische ervaringen hebben meegemaakt, zoals vluchtelingen, oorlogsveteranen en slachtoffers van langdurige mishandeling. Het wordt vaak gebruikt in humanitaire contexten en bij mensen met beperkte toegang tot langdurige therapieën

 

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›