Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Interpersoonlijk en sociaalritmetherapie (ISRT)

De (interpersoonlijke) sociaalritmetherapie (SRT) werd vanuit de VS geïntroduceerd als een nieuwe therapeutische behandeling voor patiënten met een bipolaire stoornis, met het doel de kans op terugval te verminderen. Een stabiel sociaal ritme verkleint de kans op manische en/of depressieve episodes. Het verminderen van interpersoonlijke problemen heeft een gunstige invloed op het sociaal ritme, evenals een direct effect op de stemming.

SRT is een therapie waarin de aandacht gaat naar het aanbrengen van balans en structuur onder andere met dagboekregistraties. Belangrijk daarbij zij regelmatige tijden van opstaan en naar bed gaan en het op een vast moment van de dag plannen van maaltijden en activiteiten. Het doel van SRT is het vinden van een passend ritme en optimale balans met als einddoel een grotere stemmingsstabiliteit te bereiken. Het sociaal ritme blijkt bij mensen met een bipolaire stoornis een sterke invloed te hebben op het ontstaan van klachten. Verstoringen van bijvoorbeeld slaap- en eetpatroon, maar ook overstimulatie of juist onderstimulatie in werk of sociale contacten, kunnen grote gevolgen hebben voor de stemming.

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›