Beeldende therapie
Beeldende therapie maakt gebruik van beeldende materialen en creatieve processen om psychische en emotionele problemen te behandelen. Het is een gerichte therapeutische behandeling die tracht veranderings-, ontwikkelings- en/of acceptatieprocessen te bewerkstelligen. Cliënten gebruiken verschillende materialen en technieken, zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, collage maken, en meer. Dit proces van creatieve expressie kan helpen om emoties en gedachten te uiten die anders moeilijk onder woorden te brengen zijn. Beeldende therapie maakt gebruik van de kracht van beelden om complexe gevoelens en ervaringen te communiceren zonder woorden.
Het effect kan verwerking, verrijking of inzicht zijn, maar ook verbetering van het cognitief of lichamelijk functioneren. Door het maken van "beelden" die een blijvend karakter hebben, onderscheidt deze therapie zich van andere vormen van beeldende therapie. De beeldende technieken en materialen die de therapeut aanbiedt zijn gekoppeld aan de doelstelling van de therapie, het werkveld, persoonlijke visie en methodiek.
De theorie is dat cognitieve, affectieve en zintuiglijke ervaringen tijdens beeldende therapie verschillende hersennetwerken aanspreken. In beeldende therapie wordt ervan uitgegaan dat de materialen en instructies tijdens het maken van kunst verschillende ervaringen oproepen die bijdragen aan de geestelijke gezondheid. De bevindingen van een studie geven aan dat het maken van kunst, kunstmaterialen en instructies de hersenactiviteit beïnvloeden. Het maken van kunst lijkt in het algemeen de pariëtale kwab meer te activeren dan de frontale kwab.
Beeldende therapie kan worden gebruikt voor een breed scala aan psychische en emotionele problemen, waaronder: trauma, & PTSS, angst- en stemmingsklachten en gedragsproblemen.
- Effects of art therapy in patients with personality disorders cluster B and C
- Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie