Regressietherapie
Regressie (Latijn, regredior = achteruitgaan) betekent terugkeer of terugval naar een vroeger (ontwikkelings)stadium. Als een kind iets naars meemaakt merken we vaak dat hij terugvalt naar gedrag dat past bij een jongere leeftijd. Zo kan een kind bijvoorbeeld weer gaan duimzuigen, of gaat kinderlijker praten. Ook bij volwassenen zien we onder invloed van zware stress soms regressief gedrag. We gaan overigens allemaal in regressie vlak voordat we in slaap vallen.
Regressie en therapie
Freud maakte gebruik van regressie in zijn psychoanalyse om (verdrongen) zaken uit het verleden naar boven te halen. Regressie in therapie betekent dat de patiënt voor een moment zich gedraagt, voelt en denkt als een kind. In elke therapie gaat de patiënt wel in regressie, soms bedoeld, soms onbedoeld.
Regressietherapie
Alles wat we meegemaakt hebben is opgeslagen in het geheugen, alleen soms is het zo pijnlijk dat we ver hebben weggestopt en niet of nauwelijks kunnen herinneren. Door regressie sterk te bevorderen krijgen we weer toegang tot al die ver weggestopte herinneringen. In regressie is er sprake van het herbeleven van traumatische gebeurtenissen of situaties uit het verleden. Het is alsof het allemaal opnieuw gebeurd, met bijpassende (pijnlijke) gevoelens, gedachten en gedrag.
Reïncarnatietherapie
Een specifieke wijze van regressietherapie is reïncarnatietherapie. Hierbij is het uitgangspunt dat we een vorig leven hebben geleid. In regressie wordt dan ook teruggegaan naar gebeurtenissen uit een vorig leven.
Beroepsvereniging
Nederlandse Vereniging van Regressie- en Reïncarnatietherapeuten (NVRT)