Neurofeedback
Wat is neurofeedback?
Neurofeedback, ook wel neurotherapie of neurobiofeedback, is een therapie waarbij de hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Neurofeedback is gebaseerd op de principes van operante conditionering. Operante conditionering is een techniek waarbij gedrag wordt beïnvloed door middel van beloning en straf. In het geval van neurofeedback wil men de hersengolven beïnvloeden door tijdens de behandeling een beloning te geven aan het brein/de hersenen (bijvoorbeeld door middel van een geluidje of filmpje) elke keer als de hersengolven het gewenste patroon laten zien. Na behandeling kan men zelf de juiste hersengolven produceren en kunnen veranderingen permanent worden.
EEG
De hersenen produceren hersengolven, een elektrische activiteit, die met een EEG (elektro-encefalogram) gemeten kunnen worden met behulp van een aantal elektrodes die op de hoofdhuid geplaatst worden. Door het zichtbaar maken van die hersenactiviteit, via de computer op een beeldscherm, en de hersenen te belonen voor het produceren van de juiste hersengolven kan de werking van het brein beïnvloed worden.
Hersengolven
Tijdens slaap en ontspanning bijvoorbeeld zijn er veel trage corticale hersengolven te zien, terwijl tijdens concentratie er juist veel snelle hersengolven bètagolven meetbaar zijn. Het brein kan schakelen tussen de verschillende hersengolven in verschillende situaties. Bij concentratieproblemen is het brein onvoldoende in staat de gewenste hersenactiviteit te produceren die voor die situatie passend is (bijvoorbeeld snelle hersengolven), waardoor iemand zich moeilijk kan concentreren. Het is mogelijk om de hersenen te leren de gewenste golven te produceren. Dit kan door hersenactiviteit te meten en te beïnvloeden door te belonen (feedback) bij de gewenste hersengolven.