Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Hypnotherapie

Hoewel hypnose al eeuwen gebruikt wordt om lichaam en geest positief te beïnvloeden, is hypnose op zichzelf geen therapie. Daarom is een in hypnose getrainde niet-psychotherapeut ook nog geen hypnotherapeut. Wel is hypnose een zeer bruikbaar hulpmiddel bij alle bekende vormen van psychotherapie. Psychiaters en psychologen die zijn opgeleid in een van de bekende vormen van psychotherapie, kunnen vervolgens leren om hypnose te gebruiken als efficiënt hulpmiddel om hun therapie te vergemakkelijken en te versnellen. Centraal bij hypnotherapie staat de trance, een toestand van geconcentreerde aandacht op imaginaire voorstellingen. In het dagelijks leven kennen we dat fenomeen als we bijvoorbeeld een tocht met de auto maken en zo opgaan in onze gedachtewereld, dat we als het ware opeens "ontwaken" en tot onze verassing zien waar we (al) zijn. Een ander voorbeeld is de sporter die zo opgaat in zijn spel, dat hij pas na afloop van de wedstrijd de pijn voelt van een wond of breuk.

Het proces

  1. Inductie: het (helpen) in trance te gaan.
  2. Verdieping: versterken of verdiepen van de trance is.
  3. Eigenlijke therapie
    a. symptoomverandering: verminderen of vervangen van hinderlijk symptoom door minder pijnlijk symptoom.
    b. egoversterking: bestrijden van hinderlijke, negatieve gevoelens of gedachten.
    c. exploratie: gericht op herbeleven via leeftijdsregressie van vaak traumatische gebeurtenissen
  4. Beëindiging
  5. Geleidelijk beëindigen van de trance.


Misvattingen over hypnotherapie

  • De hypnotiseur
    De hypnose of trance is niet de verdienste of macht van de therapeut (hypnotiseur), maar berust op een samenwerking tussen therapeut en patiënt.
  • De eigen wil
    Een andere veel voorkomende misvatting is het idee dat de "almachtige" therapeut de patiënt buiten diens wil om tot ongekende prestaties kan brengen.
  • Bewustzijn
    Hypnose betekent niet dat de patiënt slaapt, zijn bewustzijn verliest, buiten zichzelf raakt of zijn eigen wil opgeeft. Het is niet zo dat men tegen zijn wil zaken vertelt of dingen doet. In trance is men alert en bewust en kan men ook weer onmiddellijk uit trance komen.

Literatuur

J.M. Cladder: Hypnose als hulpmiddel bij psychotherapie

Voor meer informatie

  • Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH)
  • Nederlandse Vereniging voor Hypnose (Nvvh)

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›