Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Haptotherapie

Omschrijving

De Vereniging van Haptotherapeuten (VVH) hanteert de volgende omschrijving van haptotherapie: een therapeutische begeleiding binnen een professioneel kader in situaties waarin er sprake is van een achtergebleven en/of geblokkeerde ontplooiing van de mens door het ontbreken van of een tekort aan bevestigende stimuli in het samenspel met zijn omgeving.

Emoties

Er zijn veel mensen die zich geen raad weten met lichamelijke en/of geestelijke klachten. Problemen op dat gebied ontstaan vaak omdat we onze gevoelens niet kennen of er moeite mee hebben om bepaalde emoties te uiten. We kroppen alles op en doen of alles koek en ei is. Maar hoe hard je dat ook probeert, vroeg of laat moeten belangrijke gevoelens zich toch uiten, omdat je anders in een situatie kunt terechtkomen waarbij het ontkennen/onderdrukken van die gevoelens allerlei klachten kunnen veroorzaken. Dit heeft dan nare gevolgen voor jezelf en voor je naaste omgeving.

Haptotherapie

Wie in staat is om goed met z'n gevoel om te gaan, is opgewassen tegen allerlei ongemakken die het leven voor hem of haar in petto heeft. Want hoe lekkerder we in ons vel zitten, des te beter kunnen we leven zoals wij dat willen. "Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan", "zo zit ik nu eenmaal in elkaar" of "daar valt toch niets aan te veranderen" zal je waarschijnlijk denken. Gelukkig is dat niet helemaal waar. Als je echt op een serieuze manier aandacht wilt schenken aan je gevoelsleven, dan kan een bezoek aan een haptotherapeut een uitkomst bieden. Het lijkt allemaal geheimzinniger dan het is. Haptonomie betekent: de leer of de wetmatigheid van het voelen. Hapsis is Grieks voor voelen en nomos betekent wet. De grondbeginselen van haptonomie vormen de basis voor de behandeling die de cliënten krijgen: haptotherapie. Een therapie die mensen bewust maakt van hun gevoel en wat je ermee doet en ze op weg helpt naar een levenshouding waarbij je leert eigen keuzes te maken.

Aanraking

Aanraking en gevoel hebben een nauwe band met elkaar. Aanraken is niet alleen heel natuurlijk, het is ook heel belangrijk. Het is een directe manier om datgene wat in je leeft voelbaar te maken en bewust te laten worden. Aanraken doet een direct beroep op je emoties. Vastgelopen emoties kunnen erdoor naar buiten komen, nieuwe gevoelens kunnen worden aangesproken. Zo leer je grenzen en nieuwe krachten herkennen en verwoorden. Aanraken dient zo als voeding om zelf (weer) in beweging en ontwikkeling te komen. Haptotherapie is voor een deel een lichaamsgerichte therapie. De lijfelijke aanraking zal nooit manipulerend zijn, hiermee onderscheidt haptotherapie zich van vele andere lichaamsgerichte therapieën. Door de aanraking (bijvoorbeeld een hand op de rug) wordt de cliënt uitgenodigd om deze hand te ontmoeten. Uitsluitend in verbondenheid met de cliënt, in samenspel vindt het contact plaats.

Verwerken

Er kunnen ook ervaringssituaties worden aangeboden waarin patronen duidelijk (voelbaar) naar voren komen. Bijvoorbeeld: hoe ga je om met nabijheid en intimiteit. Het verwoorden van wat je voelt kan het contact met dit voelen versterken. Er volgt een (verwerkings)proces waarin je leert om je gevoelens een plaats te geven in je leven. Verwoorden doe je rationeel en logisch, gevoel is per definitie niet rationeel of logisch, want dan zou het geen gevoel zijn. Je gevoel kan richting gaan geven aan je (rationele) handelen. Je maakt dan keuzes waar je achter kunt staan. Op deze manier wordt een gevoel van veiligheid, rust, zelfvertrouwen en eigenwaarde gevonden en versterkt. De kwaliteit van je leven neemt toe en je bent beter in staat om op een goede manier op situaties in het leven te reageren.

Beroepsvereniging

Vereniging Van Haptotherapeuten

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›