Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit verwijst naar de eigenschap van het brein om te veranderen en zich aan te passen in respons op ervaringen, omgevingen en letsel. Het omvat de capaciteit van de neuronen (hersencellen) om nieuwe verbindingen te vormen en bestaande verbindingen aan te passen, wat leidt tot veranderingen in de structuur en functie van het brein. Vroeger werd gedacht dat het volwassen brein vaststond in zijn structuur en functie, maar onderzoek heeft aangetoond dat het brein gedurende het hele leven plastisch blijft.

Verschillende vormen van neuroplasticiteit

  • Structurele plasticiteit
    Dit verwijst naar de fysieke veranderingen in de structuur van de neuronen, zoals de vorming van nieuwe synapsen (verbindingspunten tussen neuronen), het versterken of verzwakken van bestaande synapsen, of de groei van nieuwe neuronen.
  • Functionele plasticiteit
    Dit verwijst naar de aanpassing van de activiteit van specifieke hersengebieden in respons op veranderende eisen. Wanneer bepaalde gebieden van het brein niet meer actief zijn, kunnen andere gebieden hun functie overnemen. Bijvoorbeeld, na een letsel kan een ander deel van de hersenen taken overnemen die voorheen door het beschadigde gebied werden uitgevoerd.

Psychotherapie 

Psychotherapie kan het brein helpen nieuwe verbindingen te vormen en bestaande verbindingen aan te passen, waardoor veranderingen in de structuur en functie van het brein mogelijk worden. Enkele manieren waarop psychotherapie neuroplasticiteit kan beïnvloeden:

  • Verandering van denkpatronen
    Psychotherapie kan helpen hun denkpatronen en overtuigingen te onderzoeken en te veranderen. Door bewustzijn te creëren van negatieve of ongezonde gedachten en deze te vervangen door positievere en realistischere gedachten, kunnen nieuwe neurale paden worden gevormd en kunnen bestaande paden worden versterkt.
  • Emotionele regulatie:
    Verschillende vormen van psychotherapie, zoals emotiegerichte therapie of dialectische gedragstherapie, kunnen mensen helpen emoties effectiever te begrijpen, te erkennen en te reguleren. Dit kan veranderingen in de activiteit van de emotionele hersengebieden teweegbrengen en nieuwe verbindingen in deze gebieden bevorderen.
  • Verwerking van trauma:
    Therapieën die gericht zijn op het verwerken van trauma, zoals traumagerichte therapieën of EMDR, kunnen helpen bij het herstructureren van de geheugen- en emotionele netwerken in de hersenen. Dit kan leiden tot een vermindering van trauma-gerelateerde symptomen en een herstel van het gevoel van veiligheid.
  • Mindfulness en meditatie
    Technieken zoals mindfulness-meditatie kunnen de neuroplasticiteit bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige beoefening van mindfulness de structuur en functie van de hersenen kan veranderen, waaronder het vergroten van de grijze stof in bepaalde hersengebieden die betrokken zijn bij aandacht, emotieregulatie en empathie.

 

 

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›