Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Eigen bijdrage GGZ

06 December 2011

Is zelf bijbetalen aan uw behandeling een probleem voor u?

De regering heeft bepaald dat u vanaf 2012 zelf moet meebetalen aan uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De hulpverleners in de GGZ willen graag weten welke mensen problemen krijgen met het betalen van de eigen bijdrage en daardoor geen zorg meer kunnen vragen.

We vragen u om mee te werken!

Wij nodigen u uit om mee te werken aan een onderzoek. Dit onderzoek moet duidelijk maken welke mensen moeilijkheden krijgen met het ontvangen van hun zorg. Met de uitkomsten werken we er hard aan om zorg voor iedereen toegankelijk te houden.

Wat moet ik doen?

Ga naar de website www.RechtOpGGZ. Daar vindt u enkele vragen over uzelf, de klachten waarvoor u in behandeling bent en welke problemen u heeft met het meebetalen aan uw behandeling. Ook als de eigen bijdrage voor u geen probleem is, horen we dat graag. Het invullen van de vragenlijst kost u slechts enkele minuten!

Waar gaat het om?

U moet vanaf 2012 jaarlijks een eigen bijdrage van 200 euro betalen voor uw behandeling in de GGZ. Dit bedrag komt bovenop het eigen risico dat verhoogd is naar 220 euro. Het verblijf of opname in een GGZ-kliniek kost extra nog eens 145 euro per maand.

Er zijn wel enkele uitzonderingen

  1. - Geen eigen bijdrage een crisisbehandeling of onvrijwillige opname
  2. - Geen eigen bijdrage voor jongeren onder de 18 jaar
  3. - Eigen bijdrage is € 100 bij een behandeling van max 100 min

 

Wie werken mee aan het onderzoek?

  1. - Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
  2. - Nederlandse Vereniging Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten
  3. - Landelijk Platform GGz
  4. - GGZ Nederland

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›