Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

paroxetine bij kinderen

23 September 2015

De NVvP raadt behandeling met Paroxetine af, dit komt ook terug in de behandelrichtlijn Depressie. Ook het Kenniscentrum Kinder- jeugdpsychiatrie raadt dit middel niet aan.

Bij behandeling met medicatie, raden we Fluoxetine aan. In tegenstelling tot andere antidepressiva in de groep SSRI’s heeft dit middel een iets ander profiel. De halfwaardetijd - de duur dat het middel in het bloed blijft - is langer. Van Fluoxetine weten we dat het effectief is. Ook bij Fluoxetine kan een toename van zelfmoordgedachten optreden, doch in mindere mate. Daarom is suicidaliteit steeds een aandachtspunt in de behandeling.

De richtlijn stelt dat het voorschrijven van medicijnen bij depressie enkel kan onder strikte controle en bij jongeren met ernstige of niet anderszins behandelbare depressiviteit. Vooraf dient de jongere en diens ouders goed geïnformeerd te worden. Bij start van inname is regelmatige controle nodig, vooral omwille van de mogelijke toename van suïcidale gedachten. In overleg en als de toestand van de jongere dat vereist, kan na Fluoxetine een ander middel geprobeerd worden.

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›