Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Ontstekingsremmers werkzaam bij depressie?

16 March 2015

Er komt in toenemende mate bewijs dat bepaalde patiënten met depressie een ontregeling van hun immuunsysteem hebben. Dat zou ook consequenties kunnen hebben voor de behandeling, mogelijke zouden ontstekingsremmers (o.a. NSAIDs) kunnen worden gebruikt bij de behandeling van een depressie.

In een review en meta-analyse van zes onderzoeken werd monotherapie met een NSAID gegeven, in vier werd een NSAID toegevoegd aan een bestaande behandeling en bij vier werden cytokine-inhibitors als monotherapie gegeven. Er kunnen nog geen definitieve conclusies aan de onderzoeken verbonden worden, waar het lijkt dat de onstekingsremmers een positief effect hebben op depressieve symptomen (ten opzichte van placebo).

 

Bron
Kohler O, Benros MD, Nordentoft M et all.
Effects of anti-inflammatory treatment on depression, depressive symptoms and adverse effects. A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials
JAMA psychiatry 2014;71(12):1381-1391

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›