Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Stoppen of doorgaan met medicatie na eerste psychose?

30 March 2014

In een onderzoek zijn 128 patiënten zes maanden na herstel willekeurig in twee groepen verdeeld: begeleid stoppen of onderhoudstherapie. Na 18 maanden was er een verhoogd risico op een terugval in de begeleid stoppen  groep versus de onderhoudsgroep (42% vs 21%). (Wunderink, 2007). 

Dezelfde populatie werd 7 jaar na de start van het onderzoek weer onderzocht; nu was er geen verschil meer in het terugvalpercentage tussen de twee groepen maar was het functioneel herstel in de begeleid stoppen groep veel hoger in vergelijking met de onderhoudsgroep (40.4% vs 17.6%). Het resultaat zou verklaard kunnen worden door een te grote disbalans in het dopamine systeem gedurende het behandelen met een  onderhoudsdosering van antipsychotica. (Wunderink, 2013) ) Voorzichtig herstellen van deze balans lijkt een belangrijke factor voor het vergroten van de kans op functioneel herstel.

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›