Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Waarschuwing FDA tegen hoge dosering citalopram terecht?

09 July 2013

In een cohortstudie van Amerikaanse oorlogsveteranen  werden 618.450 patiënten die citalopram gebruiken vergeleken met 365.898 patiënten die sertraline gebruiken. Sertraline is een vergelijkbaar antidepressivum als citalopram (beide SSRI's), maar voor sertraline geldt geen waarschuwing. De dosering antidepressivum werd gelinkt met de doodsoorzaak (National Death Index, zowel cardiaal als non-cardiaal, ) en het optreden van aritmieën (1%). Er werd geen verschil in cardiale mortaliteit gevonden, wel juist een afname van sterfte (!) en minder aritmieën bij een hogere dosering citalopram (>40mg). Dit gold ook voor hoge doseringen sertraline (>100mg), hoewel de mortaliteitsuitkomsten niet significant waren.

De uitkomsten van dit grote onderzoek rechtvaardigen de conclusie dat de FDA en het CBG (College ter beoordeling van geneesmiddelen) om de waarschuwing tegen het voorschrijven van hogere doseringen citalopram wellicht moeten bijstellen.

Bron
Evaluation of the FDA Warning Against Prescribing Citalopram at Doses Exceeding 40 mg
Zivin K; Pfeiffer PN; Bohnert ASB; Ganoczy D; Blow FC; Nallamothu BK; Kales HC
Am J Psychiatry 2013;170:642-650. 10.1176/appi.ajp.2013.12030408

 

 

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›