Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Vaktherapie

01 November 2022

De Week van de Vaktherapie is een jaarlijks terugkerend evenement. Tijdens deze week kunnen mensen kennismaken met vaktherapie, een ervaringsgerichte therapievorm waarbij doen en ervaren centraal staan. Er zijn in Nederland meer dan 4.000 vaktherapeuten. Een groot deel van deze therapeuten organiseert tijdens de Week van de Vaktherapie een activiteit. Je kunt bijvoorbeeld in een workshop kennis maken met vaktherapie, een kijkje in de keuken nemen bij een instelling of meer informatie over een specifiek thema krijgen tijdens een lezing.

"Ik ben helemaal niet creatief", is een veelvoorkomende openingszin van mensen die voor de eerste keer naar beeldende therapie komen. Gelukkig is het geen probleem als je voor het laatst een kleurpotlood op de lagere school hebt vastgehouden. Bovendien ontdekken veel mensen dat ze creatiever zijn dan ze denken!

Heel belangrijk en onmisbaar voor vaktherapie: KenVak.
Onderzoek naar de effecten van vaktherapie wordt steeds efficiënter gebundeld. Nicole Querido-Couprie, geregistreerd vaktheraeut beeldend: "Omdat ik zo van mijn vak houd en de positieve effecten dagelijks aanschouw, geef ik me ieder jaar (bijna) op voor de master vaktherapie. Toch kom ik steeds weer weloverwogen tot de conclusie dat ik het liefst mensen behandel en geen onderzoek wil doen. Dankbaar ben ik dan ook voor het werk van onder andere dr. Suzanne Haeyen, HAN-docentonderzoeker Vaktherapie en beeldend therapeut, prof. dr. G. Hutschemaekers, hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg van de sectie klinische psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, Henk Smeijsters, muziekwetenschapper, prof. dr. S. van Hooren, lector coöperatie KenVaK en bijzonder hoogleraar Vaktherapie aan de Open Universiteit.  Allemaal mensen die op hun eigen manier aantonen hoe belangrijk vaktherapie kan zijn bij het op gang brengen van een veranderingsproces bij mensen met psychische klachten."

Vaktherapie is een vorm van therapie die haar sporen ruimschoots verdiend heeft binnen de GGZ voor zowel kinderen als volwassenen. Gelukkig maakt vaktherapie ondanks de rigoreuze bezuinigingen van de afgelopen jaren binnen de GGZ, nog steeds deel uit van de meeste zorgprogramma's binnen de GGZ-instellingen, want zoals een van de clienten van Praktijk Querido het verwoordde: "Tsja en toen kwam ik bij beeldende therapie terecht, geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen, creatief ben ik al helemaal niet, maar ik voelde me wel aangesproken tot de doelgroep: mensen die verbaal heel sterk zijn en hun gevoel (weg)rationaliseren, dus ik heb het een kans gegeven. Wat mij direct verbaasde was dat het helemaal niet vaag of zweverig is. Ik werd door mijn beeldende werken heel snel geconfronteerd met hoe ik met mijzelf en anderen omging, heel verrassend, het heeft mij goed geholpen om mijn denken te stoppen en verstopte gevoelens te ontdekken en alsnog ruimte te geven. Ik ontdekte dat de invloed van hoe mijn ouders met mij zijn omgegaan toen ik klein was, groot is op mijn dagelijkse leven nu. Dat kon ik na beeldende therapie niet meer alleen bedenken maar ook voelen. Mijn dwangklachten zijn zo goed als verdwenen en als ik er nog wel eens last van heb dan kan ik het goed plaatsen dus heb ik geen paniek meer. Mijn relatie met mijn kinderen is nu goed omdat ik weet dat mijn frustraties met mijzelf te maken hebben en niet met hen. Ik heb de zware "rugzak" die generatie op generatie werd doorgegeven door hard te werken aan mijzelf een stuk leger gemaakt en daar ben ik trots op."

Heb je een vaktherapeut nodig of wil je iemand verwijzen?
Vaktherapie wordt (deels) vergoed vanuit een aantal aanvullende verzekeringen.
Zoek een geregistreerde vaktherapeut bij jou in de buurt.

Dank je wel voor je aandacht en heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur gerust een e-mail  

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›