Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Diepe hersenstimulatie voor obsessieve compulsieve stoornissen

19 October 2022

Promotieonderzoek van Ilse Graat over Deep brain stimulation (DBS) bij de obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Graat onderzocht deep brain stimulation (DBS) bij patiënten die niet reageren op bestaande behandelingen. Ze ontdekte dat 40% van de dwangklachten afneemt na een DBS-behandeling van een jaar, ook angst en depressie klachten halveerden. Dit effect hield 3 tot 12 jaar aan. DBS werkte ook in patiënten met zowel een dwangstoornis als een manische-depressieve stoornis of autismespectrumstoornis. Ten slotte vond Graat ook een manier om de DBS-elektroden zo te plaatsen dat patiënten minder last hebben van bijwerkingen.  

Off the beaten track |Studies on deep brain stimulation for obsessive-compulsive disorder 

 

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›