Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Association of adverse childhood experiences with the development of multiple sclerosis

15 July 2022

Een studie van bijna 78.000 Noorse vrouwen heeft aangetoond dat er een associatie is tussen blootstelling aan emotioneel, seksueel en fysiek misbruik tijdens de kindertijd en het risico op het krijgen van MS.

In 2009 was al aangetoond dat misbruik in de kindertijd het risico vergroot op het op latere leeftijd ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Onderzoekers denken dat trauma de stressrespons van het lichaam kan overprikkelen of het immuunsysteem kan verstoren, waardoor het lichaam in een verhoogde staat van chronische stress en ontsteking terechtkomt die tot ziekte leidt.

Lees het artikel

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›