Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

The effectiveness of intensive home treatment

29 June 2022

Mooie studie van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. De inzet van intensieve thuisbehandeling leidt na een jaar tot 25 (37%) minder opnamedagen per crisispatiënt (in vergelijk met een opname) en zorgt dat opnames soms kunnen worden voorkomen.  Ook belangrijk: de effecten van de behandeling, de patiënt-tevredenheid en bijvoorbeeld het aantal suïcides verschilden niet. Wel een kostendaling van zo’n 30%. NB De Amsterdamse psychiater Arie Querido noemde als eerste de term social psychiatrie in 1933 in zijn studie over psychiatrische thuiszorg (hij bezocht de families van 3000 opgenomen psychiatrische patiënten).


The effectiveness of intensive home treatment as a substitute for hospital admission in acute psychiatric crisis resolution in the Netherlands: a two-centre Zelen double-consent randomised controlled trial 

The Lancet Psychiatry

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›