Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Pure chocolade en depressie; bestaat er een relatie?

29 December 2019

Pure chocolade verlaagt volgens een onderzoek het risico op depressie. Hetzelfde effeft werd niet waargenomen met melkchocolade, wat suggereert dat de voordelen niet alleen te wijten waren aan het plezier van eten van choloade.  Chocolade wordt al langer geassocieerd met depressieve klachten. Veel depressieve patiënten melden een hunkering naar chocolade en velen geloven dat het gevoelens van angst en prikkelbaarheid verlicht.


Mechanismen die vermeende antidepressieve effecten van pure chocolade kunnen verklaren

 • Flavanolen.
  Deze hersenbeschermende voedingsstoffen zijn vooral prominent aanwezig in pure chocolade. Ze komen ook voor in rode wijn, bessen, appels, citrusvruchten en groene- en zwarte thee, allemaal voedingsmiddelen die worden geassocieerd met verbeteringen in stemming en cognitie.
 • Cafeïne en theobromine.
  Deze adenosine-agonisten hebben snelle effecten op energie en cognitie. Cacao is de belangrijkste bron van theobromine, terwijl cafeïne in veel voedingsmiddelen voorkomt.
 • N-acylethanolaminen.
  Dit vetzuur is een analoog van anandamide, een endogene cannabinoïde met anxiolytische en euforische effecten.
 • Fenylethylamine.
  Een natuurlijke monoamine die de afgifte van noradrenaline, dopamine en acetylcholine verhoogt.

 

Literatuur

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›