Pure chocolade en depressie; bestaat er een relatie?
29 December 2019Pure chocolade verlaagt volgens een onderzoek het risico op depressie. Hetzelfde effeft werd niet waargenomen met melkchocolade, wat suggereert dat de voordelen niet alleen te wijten waren aan het plezier van eten van choloade. Chocolade wordt al langer geassocieerd met depressieve klachten. Veel depressieve patiënten melden een hunkering naar chocolade en velen geloven dat het gevoelens van angst en prikkelbaarheid verlicht.
Mechanismen die vermeende antidepressieve effecten van pure chocolade kunnen verklaren
- Flavanolen.
Deze hersenbeschermende voedingsstoffen zijn vooral prominent aanwezig in pure chocolade. Ze komen ook voor in rode wijn, bessen, appels, citrusvruchten en groene- en zwarte thee, allemaal voedingsmiddelen die worden geassocieerd met verbeteringen in stemming en cognitie. - Cafeïne en theobromine.
Deze adenosine-agonisten hebben snelle effecten op energie en cognitie. Cacao is de belangrijkste bron van theobromine, terwijl cafeïne in veel voedingsmiddelen voorkomt. - N-acylethanolaminen.
Dit vetzuur is een analoog van anandamide, een endogene cannabinoïde met anxiolytische en euforische effecten. - Fenylethylamine.
Een natuurlijke monoamine die de afgifte van noradrenaline, dopamine en acetylcholine verhoogt.
Literatuur
- Aiken, C
- Dark Chocolate for depression
Psychiatric times - Isen AM.
- An influence of positive affect on decision making in complex situations:
theoretical issues with practical implications.
J Consumer Psychology. 2001;11:75–85. - Jackson SE, Smith L, Firth J, et al.
Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression?
A cross-sectional survey of 13,626 US adults.
Depress Anxiety. 2019 Jul 29 [Epub ahead of print]. - Parker G, Crawford J.
Chocolate craving when depressed: A personality marker.
British J Psychiatry. 2007;191,351-352. - Scholey A, Owen L.
Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review.
Nutr Rev. 2013;71:665-681. - Veronese N, Demurtas J, Celotto S, et al.
Is chocolate consumption associated with health outcomes?
An umbrella review of systematic reviews and meta-analyses.
Clin Nutr. 2019;38:1101-1108.