Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Gokverslaving

Short odds

Aan de staatsloterij zul je niet snel verslaafd raken, het risico zit in de zogenaamde 'short odds': kansspelen waarbij de eventuele winst direct wordt uitgekeerd, zoals bij fruitautomaten. Omdat je direct kunt zien of je gewonnen of verloren hebt, is de verleiding groot steeds opnieuw een gokje te wagen. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je een hele tijd niets wint, af en toe een klein beetje en soms heel veel, je lang door blijft spelen. Logisch want je weet maar nooit wanneer de grote winst zal vallen. Bovendien is het heel opwindend en spannend. Voor de meeste mensen is af en toe of zelfs regelmatig gokken, gewoon een leuk tijdverdrijf.

Wat is een gokverslaving?

Bij een gokverslaving is de afhankelijkheid zo groot geworden dat hij, net als een alcohol- of drugsverslaafde, dagelijks zijn portie gokken moet krijgen. Het gokken biedt een kick waar ze niet meer buiten kunnen. Ze krijgen financiële schulden, verwaarlozen vrienden, werk of school en tenslotte beheerst gokken het hele leven. Kenmerkend is dat een gokverslaafde zich niet meer aan de grenzen kan houden die hij zichzelf had gesteld: zo lang, tot dat bedrag. Steeds als de grens is bereikt, wordt die wat verlegd. De spanning van het gokken brengt een gokverslaafde net zozeer in een roes als iemand die dronken is. Zolang hij gokt vergeet de gokverslaafde alles om zich heen, inclusief de problemen die het gevolg zijn van zijn verslaving. De gokverslaafde kan nauwelijks ergens anders aan denken dan aan gokken, raakt paniekerig, geïrriteerd of agressief als hij een tijdje niet kan gokken. De omgeving van de verslaafde is zelden van de verslaving gediend. Daarom houden gokverslaafden hun 'hobby' zo veel mogelijk geheim. Omdat het gokken de verslaafde in zijn ban heeft, vergeet deze afspraken en loopt bijvoorbeeld de lunchpauze eindeloos uit.

DSM-5 Gokstoornis: in 1 jaar tijd 4 van de volgende symptomen 

  • Met steeds grotere hoeveelheden moeten gokken om de gewenste opwinding te bereiken.
  • Geïrriteerd of onrustig zijn bij minderen of stoppen met gokken.
  • Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen of controle te krijgen over het gokken.
  • Geobsedeerd zijn door gokken.
  • Vaak gokken bij onlustgevoelen.
  • Opnieuw gaan gokken om verloren geld weer terug te winnen.
  • Liegen over het aantal uren dat je gokt of de hoeveelheid geld die je met gokken verspeeld hebt.
  • Door gokken op het spel zetten of verliezen van je relaties, werk of loopbaan.
  • Vertrouwen op anderen voor geld of voor het verlichten van schulden die door gokken zijn ontstaan.

 

Afhankelijkheid

Bij stoppen hebben gokkers soms last van onthoudingsverschijnselen zoals slaapstoornissen, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit. Mensen kunnen ook geweldig verlangen naar gokken. Ze denken de hele dag aan gokken en zo gauw ze geld hebben, kunnen ze geen weerstand bieden aan de verleiding. Het steeds sterker verlangen om te gokken en zich eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder, wijst op het bestaan geestelijke afhankelijkheid.

AGOG

Stichting AGOG biedt aan mensen die problematisch gokken

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›