Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

ADHD - behandeling

Alternatieve therapie

Complementaire en alternatieve geneeswijzen worden door veel ouders met kinderen met ADHD gebruikt als therapie voor de ADHD, meestal vitaminen en dieet. (Nigg, 2010). Bewijs is beperkt voor deze strategieën, toch gebruiken zo'n 80% van de patiënten kruiden of natuurlijke producten als voornaamste therapie bij ADHD. (Konofal, 2004). Een strikt dieet, het  fewfoods-dieet (ook wel RED-dieet), blijkt een groot deel van kinderen met ADHD te kunnen helpen. (Pelsser, 2011 en Hontelz, 2021) Ander (TRACE-)onderzoek laat weer zien dat gezonde voeding beter werkt dan het eliminatiedieet bij ADHD. Saffraankrokus lijkt in een onderzoek even effectief als methylfenidaat bij de behandeling ADHD. (Baziar, 2019) Een onevenwichtige voeding kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, zink, magnesium en omega 3-vetten, die een rol spelen bij de cognitieve en lichamelijke ontwikkeling. 

Voorlichting en gesprekstherapie

De niet-medicamenteuze behandeling van ADHD begint met psycho-educatie: voorlichting en informatie over de aandoening en verschijnselen, voor het kind, de ouders/verzorgers en de school. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gericht op het verbeteren van plannen en organiseren, omgaan met afleidbaarheid, cognitieve herstructurering (wijzigen van disfunctionele gedachtepatronen), uitstelgedrag, zelfregulatie van emotie en communicatievaardigheden. Coaching richt zich op praktische problemen: te laat komen, uitstelgedrag, niet goed kunnen luisteren, niet met geld kunnen omgaan, cognitieve therapie richt zich op het ontdekken van talenten en het verbeteren van het zelfbeeld.  

Medicamenteuze behandeling

De huidige inzichten zijn dat het dopamine- en noradrenalinesysteem verschillende functies hebben maar samenwerken en bijdragen aan de regulatie van de remming, cognitieve processen en gemotiveerd gedrag. Een verstoring in die systemen wordt in verband gebracht met de symptomen van ADHD en zijn de aangrijpingspunten voor de medicijnen die effectief zijn bij de behandeling van ADHD. (Campo 2011, Chandler 2014). De richtlijn voor de medicamenteuze behandeling: van ADHD adviseert om methylfenidaat en dexamfetamine als eerste keuze; atomoxetine als tweede keuze; bupropion als derde keuze. Modafinil wordt pas als behandeloptie overwogen, als andere middelen voldoende zijn toegepast en niet blijken te voldoen. 

Literatuur 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›