Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

SCID-5-P

Het Gestructureerd klinisch interview voor DSM-5 Persoonlijkheidsstoornissen (SCID-5-P) is een semigestructureerd diagnostisch interview voor de beoordeling van de tien DSM-5-persoonlijkheidsstoornissen in de clusters A, B en C en de classificatie 'andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornissen'. De SCID-5-P kan worden gebruikt om persoonlijkheidsstoornissen op categoriale en op dimensionale wijze te classificeren bij volwassenen. De SCID-5-P is de vervanger van de SCID-II en is volledig aangepast aan de classificatiecriteria van de DSM-5.

 

Opbouw van het SCID-5-P Interview

  • In het eerste deel verzamelt u achtergrondinformatie van de patiënt die nuttig is voor de beoordeling van de criteria voor de afzonderlijke persoonlijkheidsstoornissen. Naast basisgegevens van de patiënt brengt u ook het gedrag, de relaties en het vermogen tot zelfreflectie van de patiënt in kaart.
  • Deel twee bestaat uit vragen op basis van de DSM-5-criteria van de tien persoonlijkheidsstoornissen. 

 

Eenvoudig screenen met de SCID-5-P Vragenlijst
Om bij het afnemen van het interview tijd te besparen is naast het SCID-5-P Interview ook een vragenlijst voor zelfrapportage beschikbaar, die als screeningsinstrument gebruikt kan worden. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. Met een ingevulde SCID-5-P Vragenlijst hoeft de behandelaar tijdens het interview alleen nog maar die vragen te stellen over criteria die positief uit de screening zijn gekomen. De SCID-5-P Vragenlijst is apart te bestellen.

 

Auteurs

Michael B. First, Janet B. W. Williams, Lorna Smith Benjamin, Robert L. Spitzer


Nederlandse vertaling

Arnoud Arntz, Jan Henk Kamphuis, Joël Derks

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›