Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Leefstijl

Leefstijl omvat het geheel van voeding, beweging, ontspanning, slaap, reductie van blootstelling aan toxische stoffen en psychosociale ondersteuning en is van groot belang om gezond te zijn en te blijven.

Darmen en hersenen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen: de hersenen-darm-as. De laatste jaren is onze kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat we de “hersen-darm as” noemen. Deze term duidt aan dat de darm en brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren. De communicatie tussen de darm en de hersenen vindt onbewust plaats doordat het autonome zenuwstelsel de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm, het zogenaamde “enterische zenuwstelsel”. Signalen worden zowel vanuit de darm “naar boven” verzonden, daarnaast sturen de hersenen ook signalen naar de darm. 

Artikelen leefstijl

  • Association of Ultraprocessed Food Consumption With Risk of Dementia

    Volgens deze studie leidt de consumptie van ultrabewerkt voedsel als chips, koekjes, bereide vleeswaren, fabrieksbrood, ijs, kant-en-klare sausjes of frisdranken niet rechtstreeks tot dementie, maar verhoogt wel het risico erop. Wie 10 procent ultrabewerkt voedsel in het dieet vervangt door vers fruit, verse groenten, melk of onbewerkt vlees, kan het risico op de ontwikkeling van dementie met 19 procent verlagen. (2022)

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›