Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Ziekteangststoornis (voorheen hypochondrie)

Kenmerken

Mensen met hypochondrie (ziektevrees) denken voortdurend een ernstige aandoening te hebben. Zij zijn continu alert op hun lichaam, voelen van alles en interpreteren relatief onschuldige symptomen (zoals hoofdpijn of een plekje op de huid) als een uiting van een ernstige ziekte. Hierdoor raken ze angstig, die niet of nauwelijks weggenomen kan worden, ook niet door artsen.

DSM-5 criteria
300.7

 1. Preoccupatie met het hebben of krijgen van een ernstige ziekte.
 2. Lichamelijke klachten zijn niet aanwezig, of als dit wel het geval is, slechts in lichte mate. Als er een somatische aandoening aanwezig is of een hoog risico om een somatische aandoening te ontwikkelen (zoals wanneer een ziekte veel in de familie voorkomt) is de preoccupatie duidelijk excessief of disproportioneel.
 3. Er is een hoge mate van angst over de gezondheid, en de betrokkene is snel verontrust over de eigen gezondheidstoestand.
 4. De betrokkene vertoont excessief gezondheids gerelateerd gedrag (controleert bijvoorbeeld herhaaldelijk zijn of haar lichaam op tekenen van ziekte) of maladaptieve vermijding (vermijdt bijvoorbeeld doktersafspraken en ziekenhuizen).
 5. De preoccupatie met ziekte is minstens zes maanden aanwezig, maar de specifieke ziekte die wordt gevreesd, kan in die periode veranderen.
 6. De ziekte gerelateerde preoccupatie kan niet beter worden verklaard door een andere psychische stoornis, zoals een somatisch-symtoomstoornis, een morfodysfore stoornis, een obsessieve-compulsieve stoornis of een waanstoornis, somatische type. 
  Specificeer: Zorgzoekende type (veel gebruik gemaakt van zorg) of Zorgmijdende type (zelden beroep gedaan op somatische zorg).

Literatuur

 • Angststoornissen en hypochondrie - Diagnostiek en behandeling
  P. Emmelkamp, T. Bouman, S. Visser
  Angststoornissen en hypochondrie is een geheel herziene en geactualiseerde druk van het boek Angst, fobieën en dwang. Het is een actueel overzichtswerk, waarin op praktische wijze inzicht wordt gegeven in de classificatie (volgens de DSM-IV-TR criteria), diagnostiek, etiologie en behandeling van angststoornissen en hypochondrie.
 • DSM-5 - Nederlandse vertaling
  American Psychiatric Association
  Uitgeverij Boom (2014)

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›