Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is het tijdelijk geen adem krijgen tijdens de slaap waardoor je adem stokt. Bij mensen die hier last van hebben stokt de ademhaling meerdere keren per nacht voor enkele tientallen seconden per keer. Doordat de adem stokt schieten ze tientallen keer per nacht naar een lichter slaapstadium waardoor de slaap gefragmenteerd wordt.

Snurken

Snurken is een symptoom van slaap apneu. Partners die naast deze persoon liggen hebben vaak veel last van dit gesnurk en maken zich vaak grote zorgen doordat ze de ademhaling (of gesnurk) horen stoppen.

Oorzaak

Bij een gedeelte van de apneupatiƫnten wordt de luchtpijp afgesloten door een combinatie van resonerende spiermassa en overtollig vet. Daarom is bij mensen met overgewicht afvallen vaak een mogelijkheid om van deze aandoening af te komen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het inzetten van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat, een kapje dat op de mond en neus wordt geplaatst en een continue luchtstroom naar binnen blaast, zodat de luchtpijp niet de kans krijgt zich te sluiten.

Patiƫntenorganisatie

Apneu logo

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›