Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Restless legs

Wat is restless legs?

De meeste mensen hebben wel eens dat hun benen opeens schokken of bewegen. Meestal gebeurt dit net voordat je in slaap valt en gaat dit gepaard met een gevoel van vallen. Mensen die last hebben van rusteloze benen hebben dit veel vaker. Wat er precies gebeurt, is niet duidelijk maar in de diepe slaap gaat er iets mis tussen de communicatie tussen de hersenen en de benen. De benen beginnen vanzelf te bewegen en te schoppen; ongeveer elke 20 à 30 seconden. Deze bewegingen zijn vaak zo erg dat de slaper ervan wakker wordt en in het geval van een partner wordt deze vaak ook (soms pijnlijk) gewekt. De rusteloze benen `s nachts zijn soms een onderdeel van "periodic limb movement disorder” (PLMD). Het rusteloze benen syndroom is een neurologische (fysieke) aandoening die zich kenmerkt door een irriterend, branderig gevoel diep in de kuiten. De aandoening kan zich ook voordoen in de bovenbenen, voeten, romp en armen. Het is niet pijnlijk maar erg vervelend en hinderlijk, en zorgt voor een onweerstaanbare drang tot bewegen. De symptomen komen vooral voor als niet of weinig bewogen wordt.

Voorkomen

Naar schatting 5 à 6 % van de bevolking heeft in meerdere of mindere mate klachten, ongeveer even veel mannen als vrouwen. Bij ouderen (plus 65 jaar) zouden 10 tot 25% van de mensen dergelijke klachten hebben. Hoewel de diagnose meestal pas op middelbare leeftijd wordt gesteld, hebben veel mensen al jaren klachten, soms al vanaf hun kindertijd.

Slaapproblemen

Omdat de symptomen in de avonduren verhevigen, kan het onaangename gevoel en de drang om het getroffen lichaamsdeel te bewegen ervoor zorgen dat men moeilijk in slaap valt.

Oorzaken

Het vermoeden bestaat dat de symptomen veroorzaakt worden door een verstoorde werking van bepaalde (dopaminerge) zenuwcellen in het deel van de hersenen waar de spierbewegingen worden bestuurd.

Behandeling

Alleen als de onderliggende oorzaak bekend is, is behandeling mogelijk. In alle andere gevallen kunnen alleen de symptomen behandeld worden.
A. Leefwijze
    - voeding: geen cafeïnehoudende producten (koffie, chocolade, thee en frisdranken), geen alcohol
    - vitaminen/mineralen: bij ijzer- of vitaminegebrek: ijzer-, vitamine B12- of folaatsupplementen.
B. Slaaphygiëne: vermoeidheid en slaperigheid verergen de symptomen.
C. Lichaamsbeweging: regelmatige, niet al te intensieve lichaamsbeweging zou kunnen helpen.
D. Verschillende niet-farmacologische behandelingsmethoden (zoals yoga).
E. Geneesmiddelen tegen Parkinson zijn zeer effectief gebleken bij de behandeling.

Links

Praktijk uitgelicht
Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›