Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Psychiatrische stoornissen in kraambed

Inleiding

Er is overduidelijk bewijs dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de bevalling en het ontstaan van ernstige psychiatrische aandoeningen. Tijdens de zwangerschap neemt de productie van oestrogenen en progesteron steeds toe, na de bevalling daalt die productie sterk. Het prolactinegehalte is hoog gedurende de laatste weken van de zwangerschap en stijgt verder wanneer de moeder borstvoeding geeft. Er wordt wel aangenomen dat geen enkele vrouw volledig is hersteld van de bevalling voordat de menstruatie weer op gang is gekomen. De hormonale veranderingen bij de menstruatie lijken op die net na de bevalling: in beide gevallen treedt er een snelle daling op van oestrogenen en progesteron. 

Neurochemisch

De eerste week na de zwangerschap stijgt het monoamine oxidase A (MAO A) dramatisch. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van de neurotransmitters serotonine, noradrenaline en dopamine. Een afname leidt tot stemmingsstoornissen. Mogelijk dat bepaalde voedingsstoffen de eerste week post partum een depressie kunnen voorkomen.

Kraambed (postpartum)

Vrouwen zijn in de kraambedperiode kwetsbaarder voor het ontwikkelen of verergeren van een psychiatrische aandoening. In Engeland zijn psychiatrische stoornissen, in het bijzonder suïcide, de belangrijkste oorzaak van maternale sterfte. Gedurende de kraambedperiode ervaart 85% van de vrouwen een vorm van stemmingsklachten, variërend van huildagen tot een psychose. Vrouwen met een bipolaire stoornis hebben een verhoogd risico op een decompensatie in de post-partumperiode; voor vrouwen die profylactische medicatie gebruiken is het risico 23%, voor vrouwen die geen medicatie gebruiken is het risico 66%. (Wesseloo, 2016)

Indeling

Huildagen
Post partum depressie
Puerperaal- of kraambedpsychose

Links

Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap

Literatuur psychiatrische stoornissen in kraambed

 1. Wesseloo R, Kamperman AM, Munk-OlsenT, Pop VJM Kushner SA, Bergink V
  Risk of Postpartum Relapse in Bipolar Disorder and Postpartum Psychosis: A Systematic Review and Meta-Analysis

  Am J Psychiatry. 2016 Feb 1;173(2):117-27. doi: 10.1176/appi.ajp.2015.15010124. Epub 2015 Oct 30.
 2. Hink E, Schutte JM,Heres MHB, Wennink JMB, Honig A
  Sterfte bij zwangeren en kraamvrouwen door psychiatrische stoornissen
  Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2008;152(16):913-916
 3. Henshaw C
  Mood disturbance in the early puerperium: a review
  Arch Women Mental Health (2003) 6, 33-42
 4. Sacher J; Wilson AA; Houle S; Rusjan P; Hassan S; Bloomfield PM; Stewart DE; Meyer JH
  Elevated Brain Monoamine Oxidase A Binding in the Early Postpartum Period
  Arch Gen Psychiatry. 2010;67(5):468-474

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›