Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Ruminatiestoornis

Ruminatiestoornis, ook bekend als ruminatiestoornis of regurgitatie, is een eetstoornis waarbij een persoon herhaaldelijk voedsel vanuit de maag naar de mond terugbrengt (regurgiteert) zonder een medische oorzaak. 

Definitie

Ruminatiestoornis wordt gekenmerkt door het herhaaldelijk en vrijwillig terugbrengen van ingeslikt voedsel naar de mond, gevolgd door herkauwen, opnieuw slikken of uitspugen van het voedsel. Dit gebeurt meestal binnen 30 minuten na het eten.

Symptomen

  • Herhaaldelijke regurgitatie van voedsel.
  • Herkauwen van het teruggebrachte voedsel.
  • Gewichtsverlies of het niet aankomen in gewicht, vooral bij kinderen.
  • Voedingsdeficiënties en uitdroging door onvoldoende voedingsopname.
  • Slechte adem en tandbederf door de aanwezigheid van maagzuur in de mond.

Oorzaken

De exacte oorzaken van ruminatiestoornis zijn niet volledig bekend, maar mogelijke factoren zijn een reactie op stress of verwaarlozing zijn en problemen met de spijsvertering of een abnormale werking van de maag-darmkanaal.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van een gedetailleerde medische geschiedenis en observatie van het gedrag. Het is belangrijk om andere medische oorzaken van regurgitatie uit te sluiten, zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

Behandeling

  • Gedragstherapie: veranderen eetgewoonten en aanleren van ontspanningstechnieken.
  • Voedingsinterventies: aanpassing dieet om voedsel aantrekkelijker te maken en voedingsdeficiënties aan te pakken.
  • Psychologische begeleiding: therapie voor onderliggende psychologische problemen.
  • Medicatie: om onderliggende aandoeningen te behandelen of de symptomen te verlichten.

Prognose

Met de juiste behandeling kunnen veel mensen met ruminatiestoornis aanzienlijke verbeteringen zien in hun symptomen en kwaliteit van leven. Vroege diagnose en interventie zijn belangrijk voor het beste resultaat.

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›