Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

ARFID

ARFID, ofwel Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, is een type eetstoornis die wordt gekenmerkt door het vermijden of beperken van voedselinname. Deze aandoening is niet gerelateerd aan zorgen over het lichaamsbeeld of een verlangen om gewicht te verliezen, wat het onderscheidt van andere eetstoornissen zoals anorexia nervosa of boulimia nervosa. 

Definitie

ARFID houdt in dat iemand bepaald voedsel vermijdt of een beperkte voedselinname heeft vanwege een gebrek aan interesse in eten, sensorische problemen (zoals voedseltextuur, geur, smaak of uiterlijk), of zorgen over nadelige gevolgen van eten (zoals stikken, braken of allergische reacties).

Symptomen

  • Significant gewichtsverlies of het niet aankomen in gewicht.
  • Voedingsdeficiënties door een beperkt aanbod in het dieet.
  • Afhankelijkheid van voedingssupplementen of sondevoeding om aan voedingsbehoeften te voldoen.
  • Interferentie met sociale functioneren, omdat eten vaak wordt vermeden in sociale situaties.

Oorzaken

De exacte oorzaak van ARFID is niet goed begrepen, maar men denkt dat het een combinatie is van genetische, psychologische en omgevingsfactoren. Personen met ARFID kunnen een geschiedenis hebben van angststoornissen, autisme spectrum stoornis of sensorische verwerkingsproblemen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van klinische evaluatie, die een gedetailleerde medische en psychologische geschiedenis, dieetbeoordeling en overweging van symptomen omvat. Zorgverleners gebruiken criteria uit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).

Behandeling

  • Voedingsadvies om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Gedragstherapie om voedselafkeer en angst gerelateerd aan eten aan te pakken.
  • Ergotherapie voor sensorische integratieproblemen.
  • Gezinstherapie om de persoon te ondersteunen bij het overwinnen van eetproblemen.

Prognose

Met passende behandeling kunnen personen met ARFID aanzienlijke verbeteringen maken in hun eetgewoonten en algehele gezondheid. Vroege interventie is cruciaal voor de beste resultaten.

 

 

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›