Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) is een benadering van communicatie, persoonlijke ontwikkeling en psychotherapie die in de jaren 1970 werd ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder. Het is gebaseerd op het idee dat er een verbinding bestaat tussen neurologische processen (neuro-), taal (linguïstisch) en gedragsmatige patronen die in de loop van de tijd zijn aangeleerd (programmeren).  NLP wordt vaak gebruikt in coaching, therapie, onderwijs en bedrijfsleven om mensen te helpen hun doelen te bereiken, hun communicatievaardigheden te verbeteren en persoonlijke veranderingen door te voeren. Hoewel NLP populair is, is het ook controversieel omdat het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit ervan beperkt is. Critici wijzen erop dat veel van de claims van NLP niet voldoende empirisch onderbouwd zijn.

Kernaspecten NLP

 • Modellering
  NLP bestudeert de structuren van succesvolle gedragingen en probeert deze te repliceren. Door te begrijpen hoe succesvolle mensen denken en handelen, kunnen anderen deze patronen leren en toepassen in hun eigen leven.
 • Communicatie en taalpatronen
  NLP onderzoekt hoe taal de manier beïnvloedt waarop we denken en communiceren. Het identificeert specifieke taalpatronen die effectiever zijn in het overbrengen van boodschappen en het bereiken van doelen.
 • Ankeren
  Dit is een techniek waarbij een bepaalde stimulus (zoals een aanraking of een geluid) wordt gekoppeld aan een specifieke emotionele toestand. Dit kan later worden gebruikt om die emotionele toestand op te roepen wanneer dat nodig is.
 • Herframing
  NLP gebruikt herframing om een situatie of probleem vanuit een ander perspectief te bekijken, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen.
 • Rapport
  Het opbouwen van een goede verstandhouding en verbinding met anderen is een belangrijk aspect van NLP. Technieken voor het opbouwen van rapport omvatten het spiegelen van lichaamstaal, toonhoogte en tempo van de spraak.
 • Submodaliteiten
  Dit zijn de specifieke eigenschappen van onze zintuiglijke ervaringen (bijvoorbeeld helderheid van een beeld, volume van een geluid). Veranderingen in submodaliteiten kunnen de emotionele impact van deze ervaringen beïnvloeden.
 • Strategieën
  NLP onderzoekt en ontleedt mentale strategieën die mensen gebruiken om specifieke taken uit te voeren, zoals beslissingen nemen, leren of creatief zijn. Deze strategieën kunnen worden gemodelleerd en aangeleerd.
 • Oogbewegingen
  NLP stelt dat oogbewegingen kunnen wijzen op bepaalde denkprocessen. Bijvoorbeeld, iemand die naar links boven kijkt, zou visuele herinneringen oproepen.

 

Beroepsvereniging

Nederlandse Vereniging voor NLP (NVNLP)

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›