Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Acupunctuur

Omschrijving

Acupunctuur (Latijns: acus = naald, punctum prik; Chinese naam is tsjentsjioe = steken, branden) is een circa 5000 jaar oude, Chinese geneeswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van dunne naalden (variërend van 1 cm tot 40 cm) die op zorgvuldig gekozen plaatsen op het lichaam (energiepunten) worden ingebracht. Door het inbrengen van een naald kan men volgens de Chinese theorie de energiestroom beïnvloeden en het evenwicht tussen yin en yang herstellen. Ook is het mogelijk op de naalden brandende propjes moxa te plaatsen (moxatie). Acupunctuur is een therapie die gericht is op het herstellen van verstoorde energie in het lichaam. Wanneer de energie in balans is, is de mens gezond en vitaal. Harmonie in het lichaam en in het universum wordt volgens e Chinese filosofie bereikt wanneer yin en yang in evenwicht zijn. Acupunctuur wordt o.a. toegepast bij gewrichtsziekten, lage rugpijn, hoofdpijn, migraine, astmatische bronchitis, en alle onbegrepen klachten.

Indeling

• Klassieke acupunctuur
Uitgangspunt is de klassieke Chinese filosofie. Een van de basisdelen van deze filosofie is de vijf-elementenleer: vijf elementen, elk met bijbehorende inwendige organen.
Vuur (hart en dunne darm); aarde (milt, pancreas en maag), metaal (long en dikke darm), water (nier en blaas) en hout (lever en galblaas).
• Moderne acupunctuur
Hierbij blijft de klassieke acupunctuur uitgangspunt, maar er wordt tevens gebruik gemaakt van westerse diagnostiek, en van moderne technologie. Een aantal vormen hiervan is:
Neus-acupunctuur (vooral van belang voor acupunctuur analgesie, maar bijvoorbeeld ook voor drugstherapie); gezichts-acupunctuur; oog-acupunctuur; cerebraal of schedel-acupunctuur (gaat uit van zones van de behaarde hoofdhuid); hand-acupunctuur; Koreaanse pols- en enkel-acupunctuur;
acupunctuur analgesie (tegenwoordig bijna altijd via een apparatieve stimulatie, hierdoor worden er in de hersenen bepaalde stoffen (endorfinen) aangemaakt, die pijnstillend werken; Chinese hand-acupunctuur.
• Elektro-acupunctuur + hierbij gekoppelde tandheelkunde
• Oor-acupunctuur en Auriculo Therapie
• Laser-acupunctuur
• Diergeneeskunde

Beroepsverenigingen

Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV)
Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›