Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Psychofarmaca - autorijden

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan erg gevaarlijk zijn in het verkeer. Uit onderzoek (2012) blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 doden vallen als gevolg van medicijngebruik in het verkeer. Als je medicijnen gebruikt, is het van belang om te weten wat de effecten zijn, voordat je in de auto, op de motor of op de brommer stapt.

Wegenverkeerswet

De Wegenverkeerswet (artikel 8.1) zegt het volgende: Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht.

Richtlijnen

In 2008 is de richtlijn geneesmiddelen en rijvaardigheid van VWS verschenen. Psychotrope medicatie (psychofarmaca, medicijnen die invloed hebben op de psyche) worden in drie categorieën verdeeld:
1. weinig negatieve invloed (vergelijkbaar met alcoholinname < 0.5 g/l)
2. licht-matig negatieve invloed (vergelijkbaar met alcoholinname 0.5-0.8 g/l)
3. ernstige negatieve invloed (vergelijkbaar met alcoholinname 0.5-0.8 g/l)
In categorie 1 vallen de SSRI's, in 2 de stemmingsstabilisatoren & antipsychotica en in categorie 3 klassieke antidepressiva en de meeste benzodiazepinen.

Betekenis voor de praktijk

Volgens deze richtlijn is de invloed van sommige medicijnen zo groot dat autorijden ontraden moet worden. Wil de gebruiker toch autorijden, kan bij het CBR een verklaring van geschiktheid worden aangevraagd. Zonder die verklaring bestaat het risico dat zij, ook wanneer ze geen schuld dragen, aansprakelijk worden gesteld. De vraag is wie zich aan deze richtlijn gaat houden, die wat ver van de realiteit afstaat. Per jaar worden meer dan 10 miljoen recepten voor benzodiazepinen uitgeschreven en al die mensen voor die recepten zijn uitgeschreven, mogen in principe dus niet autorijden....

Links

Hulpgids nieuwsbrief

Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›