EPD & DIS
06 May 2014Van een onderzoekende collega:
Het elektronisch patiëntendossier is mislukt, maar gaat krijgt een herkansing. De vraag is wie wordt er eigenlijk beter van dit soort mega ICT projecten.
De kosten in Nederland zijn nog niet goed te achterhalen, maar de berichten uit het buitenland zijn alarmerend:
Groot Brittannië: £10.000.000.000 (!!) of meer voor een vastgelopen project
http://www.telegraph.co.uk/health/nhs/10317998/Cost-of-abandoned-NHS-record-system-10bn-and-rising.htmlhttp://www.theguardian.com/society/2013/sep/18/nhs-records-system-10bn
Frankrijk: €500.000.000 voor een totale mislukking
http://www.leparisien.fr/societe/dossier-medical-personnel-un-demi-milliard-pour-rien-04-01-2014-3461831.php
Duitsland: geen cijfers, wel is duidelijk dat het breed opgezette Duitse automatiseringsproject al voor aanvang het wereldwijd kostbaarste ICT-project ooit genoemd werd.
In de kantlijn meteen een ander aspect: de bedreiging van de privacy wanneer geld te verdienen valt aan de dataverzameling die een nationaal EPD is:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2396362/Your-confidential-medical-records-sale--just-1-Hunt-insists-plan-sell-details-private-firms-vital-combat-epidemics--critics-fear-unprecedented-privacy-threat.html
http://www.opendemocracy.net/ournhs/phil-booth/your-medical-data-on-sale-for-pound
http://www.theguardian.com/technology/2013/may/17/private-firms-data-hospital-patients
Wat in GB zo mooi "General Practice Extraction Service" heet, lijkt me vergelijkbaar met de Nederlandse DIS waar de kerngegevens uit de DBC declaraties heen gaan. Deze gegevens heten gepseudonimiseerd, - dwz aan een virtuele individu gekoppeld -, maar zoals ook in een link beschreven wordt zijn dat soort maatregelen terug te draaien via een koppeling met andere data. Sterker nog: in Nederland is de sleutel die nodig is om de pseudonymisering terug te draaien gewoon bewaard voor speciale doelen die slechts door een wet afgeschermd zijn.