Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Behandeld door een zelfstandig gevestigde psychiater (ZGP)?

06 June 2021

Dat is een mail van een patient die glashelder duidelijk maakt wat de bezwaren zijn van de (multidisciplinaire) ggz en de voordelen van de ZGP. 

Inmiddels loop ik dertig jaar af en aan bij de GGZ en heb ik deur nummer 10 geopend. Na negen eerdere trajecten, waar ik zo meer over zal delen, kan ik eindelijk op adem komen. Ik word gezien. Ik word gehoord. Ik mag zijn. Ik krijg tijd om te werken aan een vertrouwensband binnen de therapeutische relatie met mijn psychiater-psychotherapeut.

Ik mag me voorzichtig leren hechten, ik mag hard werken en fouten maken en ze herstellen in de veilige context van de spreekruimte en de psychotherapie.

Door verschillende ervaringen heb ik complexe PTSS opgelopen. Dit uitte zich in faalangst (laag zelfbeeld), diverse burn outs, slaapstoornissen en conversiestoornisachtige klachten.

In de negen eerdere trajecten heb ik aan symptoombestrijding mogen doen. Passend (of beter: niet passend!) in protocollen, maakte ik braaf mijn huiswerk en probeerde ik te voldoen aan de verwachtingen. Slechts in twee trajecten heb ik één maal een psychiater gesproken. Verder enkel behandelaren.

Vertrouwen krijgen in de behandelaar lukte me nooit. Dat kan ook niet wanneer dat juist zo zwaar beschadigd is en je wordt opgejaagd door het beeld van 9 tot 12 sessies.

Ik ben er niks mee opgeschoten. De investering van tijd, energie en geld heeft niet bijgedragen aan enige vorm van herstel. De onderliggende oorzaak is immers nooit aangepakt.

Natuurlijk heb ik wel dingen geleerd!

Zo weet ik nu dat ik bij een zakelijke overeenkomst niet persoonlijk mag investeren. Definitie van een zakelijke overeenkomst is dat er papieren ondertekend worden.

Net zoals bij GGZ instellingen gebeurt, dus daar kan ik beter ook niet persoonlijk investeren?

Ook heb ik geleerd dat ik zelf altijd een aandeel heb en alleen ikzelf de situatie of hoe ik er naar kijk, kan veranderen.

Precies wat je nodig hebt als misbruik slachtoffer: de schuld bij jezelf zoeken.

Wat fijn dat ik nu de tijd en begeleiding krijg om te onderzoeken waar de pijn precies zit. Dat ik mag oefenen met vertrouwen en dat er begrip blijft wanneer het me even niet zo goed lukt. Dat er een lange adem is. Dat iemand bij mij blijft staan, ook wanneer ik tussen de afspraken door kort advies of contact nodig heb. Dat ik niet word doorgeschoven of te complex genoemd word.

Zo kan ik me staande houden als moeder en kan ik werken aan alles wat ik als kind niet kon plaatsen.

Ik groei, ik leer, ik voel, ik val en krijg de hulp om weer op te staan.

In al die korte protocollaire trajecten, met een enkele keer 6 verschillende behandelaren in 10 sessies, heb ik nooit de veiligheid gevoeld om echt stappen te zetten. Om te mogen tonen en zijn wie ik ben onder mijn functionele masker. En te horen dat ik er ook en juist zonder mijn masker mag zijn.

Het idee dat ik dit weer kwijt raak door plannen en regelgeving van hoger hand, vervult me met paniek. Het gevoel van afwijzing, niet meer mogen zijn en weer terug moeten naar wat niet werkt, maakt dat ik terugval. Het vooruitzicht steeds weer te horen te krijgen dat ik te complex ben en een deurtje verder geschoven word, laat me weer ineenkrimpen. Ik voel me weer niet goed genoeg. Nooit goed genoeg.

De machteloosheid en radeloosheid triggeren meer dan ik wil.

"Lieve mensen, blijf vechten tegen deze plannen! Voor al jullie huidige en toekomstige patiënten die anders van dure kastjes naar hopeloze muurtjes gestuurd blijven worden en die nergens een stem lijken te mogen hebben! Of in elk geval geen stem hebben die relevant genoeg bevonden wordt om gehoord te worden.

Heeft u vergelijkbare ervaringen? Mail ons uw verhaal (kan anoniem).

Praktijk uitgelicht

Praktijk inschrijven

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›