Dissociatieve amnesie
Dissociatieve amnesie is geheugenverlies die verder gaat dan de normale vergeetachtigheid en die niet door DIS of organische oorzaken kan worden verklaard. De oude benaming voor dissociatieve amnesie is psychogene amnesie. Van de dissociatieve stoornissen komt de dissociatieve amnesie waarschijnlijk het meeste voor, maar er bestaat nauwelijks onderzoek over. Het geheugenverlies is meestal gekoppeld aan traumatische of extreem stressvolle gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij mensen in oorlogssituaties en bij slachtoffers van een eenmalige ernstige traumatische gebeurtenis. Tevens kan het optreden als afweer tegen heftige schuldgevoelens, bijvoorbeeld de persoon heeft iets gedaan wat volledig indruist tegen zijn normen en waarden.
DSM-5 criteria
300.12
- A. Een onvermogen om zich belangrijke autobiografische informatie te herinneren, gewoonlijk psychotraumatisch of stressvol van aard, dat inconsistent is met gewone vergeetachtigheid.
- B. De symptomen veroorzaken klinisch significante lijdensdruk of beperkingen in het sociale of beroepsmatige functioneren of in het functioneren op andere belangrijke terreinen.
- C. De stoornis kan niet worden toegeschreven aan de fysiologische effecten van een middel of aan een neurologische of amdete somatische aandoening.
- D. De stoornis kan niet beter worden verklaard door een dissociatieve identiteitsstoornis, posttraumatische stress-stoornis, acute stress-stoornis of een somatisatisch-symptoomstoornis of een neurocognitieve stoornis.
Specificeer: met dissociatieve fugue.
Typen dissociatieve amnesie
- Gelokaliseerde amnesie
onvermogen zich alle gebeurtenissen gedurende een beperkte periode te herinneren, meestal de eerste paar uren na een schokkende gebeurtenis. - Selectieve amnesie
onvermogen zich sommige, maar niet alle gebeurtenissen gedurende een beperkte periode te herinneren. - Algehele amnesie
de geheugenstoornis heeft betrekking op het gehele leven. - Voortdurende amnesie
onvermogen zich de gebeurtenissen tot en met de huidige ervaringen te herinneren.
Bron
DSM-5 - Nederlandse vertaling
American Psychiatric Association
Uitgeverij Boom (2014)