Hulpgids

De gids voor de geestelijke gezondheidszorg

Dissociatieve amnesie

Inleiding

Dissociatieve amnesie is een vorm van dissociatie. De oude benaming voor dissociatieve amnesie is psychogene amnesie.

Kenmerken

Een episode van geheugenverlies die verder gaat dan de normale vergeetachtigheid en die niet door DIS of organische oorzaken kan worden verklaard.

DSM-5 criteria

300.12

 • A. Een onvermogen om zich belangrijke autobiografische informatie te herinneren, gewoonlijk psychotraumatisch of stressvol van aard, dat inconsistent is met gewone vergeetachtigheid.
 • B. De symptomen veroorzaken klinisch significante lijdensdruk of beperkingen in het sociale of beroepsmatige functioneren of in het functioneren op andere belangrijke terreinen.
 • C. De stoornis kan niet worden toegeschreven aan de fysiologische effecten van een middel of aan een neurologische of  amdete somatische aandoening.
 • D. De stoornis kan niet beter worden verklaard door een dissociatieve identiteitsstoornis, posttraumatische stress-stoornis, acute stress-stoornis of een somatisatisch-symptoomstoornis of een neurocognitieve stoornis.

 

Specificeer

Met dissociatieve fugue.

Typen dissociatieve amnesie

 • Gelokaliseerde amnesie
  onvermogen zich alle gebeurtenissen gedurende een beperkte periode te herinneren. Meestal de eerste paar uren na een schokkende gebeurtenis.
 • Selectieve amnesie
  onvermogen zich sommige, maar niet alle gebeurtenissen gedurende een beperkte periode te herinneren.
 • Algehele amnesie
  de geheugenstoornis heeft betrekking op het gehele leven.
 • Voortdurende amnesie
  onvermogen zich de gebeurtenissen tot en met de huidige ervaringen te herinneren.


Ontstaan

Het geheugenverlies is meestal gekoppeld aan traumatische of extreem stressvolle gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij mensen in oorlogssituaties en bij slachtoffers van een eenmalige ernstige traumatische gebeurtenis. Tevens kan het optreden als afweer tegen heftige schuldgevoelens, bijvoorbeeld de persoon heeft iets gedaan wat volledig indruist tegen zijn normen en waarden.

Voorkomen

Van de dissociatieve stoornissen komt de dissociatieve amnesie waarschijnlijk het meeste voor, maar er bestaat nauwelijks onderzoek over.

Hulpgids nieuwsbrief
Praktijk aanmelden

Ook uw praktijk geplaatst op de Hulpgids? U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en daarna op de knop "versturen" te klikken. Uw gegevens worden binnen 5 werkdagen na ontvangst kosteloos door Hulpgids.nl verwerkt en gepubliceerd. inschrijven ›