Wettelijke regelingen
Wet- en regelgeving in de gezondheidszorg
Wetten
- Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
De belangrijkste wet die gaat over de bescherming van persoonsgegevens is de AVG) die de hele Europese Unie geldt. - Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG)
Het doel van de Wet BIG is te zorgen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft - Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
In deze wet is vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. - Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)
De WGBO regelt de relatie tussen patiënt en zorgverlener, o.a. dat de patiënt recht heeft op informatie. - Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ)
Hierin is vastgelegd dat de cliënten van instellingen in de ouderen-, gezondheids- en welzijnszorg inspraak hebben door middel van een cliëntenraad. - Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO)
De WMO heeft betrekking op wetenschappelijk onderzoek waarbij personen aan handelingen worden onderworpen of hen gedragsregels worden opgelegd - Wet Seksuele Misdrijven
Slachtoffers van aanranding en verkrachting kunnen sinds 1 juli 2024 aangifte doen als duidelijk was dat ze geen seks wilden.
Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (WVGGZ)
De Wvggz beschrijft de rechten van mensen die verplichte zorg krijgen in de ggz.
- Wet zorg en dwang (Wzd)
De Wzd regelt de rechten bij onvrijwillige zorg en/of opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening.
Gedwongen opname in psychiatrisch ziekenhuis